Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerini paylaşarak 2024 yılı yeniden değerleme oranlarını duyurdu. Bu verilere göre, 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 58,46 artış gösterdi. Bu durumda, vergi ve harçlar için 2024 yılında yüzde 58,46 oranında bir artış öngörülüyor.

Vergi ve Harçlarda Yapılacak Zam Oranları

Yeniden değerleme oranının belirlenmesiyle birlikte Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar bu oran doğrultusunda artacak.

Borsa'da bu hafta en çok kazandıran ve kaybeden hisseler Borsa'da bu hafta en çok kazandıran ve kaybeden hisseler

Yeniden değerleme oranı, Yİ-ÜFE'nin 12 aylık ortalamalarına göre hesaplanıyor. Vergi Usul Kanunu gereğince Cumhurbaşkanına, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar azaltma veya yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi veriliyor.

Cumhurbaşkanının Yetkisi ve Geçmiş Yıllara İlişkin Kararlar

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vergi Usul Kanunu kaynaklı artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa vergi ve harçlarda yüzde 58,46 oranında artışın gerçekleşeceğini belirtti. Geçen yıl, Erdoğan'ın Motorlu Taşıtlar Vergisi için aldığı karar sonucunda yüzde 122,9 olan oran, 2023 yılında yüzde 61,5 olarak uygulanmıştı.

Maaşlara Yansıyacak Enflasyon Farkı

2024 yılı için belirlenen bu yüksek oran, maaşlarda da enflasyon farkı olarak yansıyacak.

Kira Zamları ve Yeniden Değerleme Oranı

Yeniden değerleme oranı, aynı zamanda Kasım ayında kira zamlarının belirlenmesinde de etkili olacak. Ekim ayına ait üretici fiyat endeksinin 12 aylık ortalaması, bu oranın temel alındığı kaynaklar arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi