Manisa'da Pazar Günü 8 Saat Elektrik Kesintisi Olacak! Manisa'da Pazar Günü 8 Saat Elektrik Kesintisi Olacak!

Türkiye'deki araç sahipleri için kritik bir maliyet kalemi olan TÜVTÜRK araç muayene ücretleri, 2024 yılı itibarıyla yeni bir yapılandırmaya giriyor. Özellikle ticari araçlar için yılda bir, bireysel kullanımdaki araçlar içinse iki yılda bir yapılması zorunlu olan bu muayenelerin maliyeti, yeniden değerleme oranına bağlı olarak önemli ölçüde artacak.

Motorize araçlar günlük hayatın vazgeçilmezi olmakla birlikte, güvenli yolculuklar için rutin kontrol ve bakımları da bir o kadar önemlidir. Karayolları Trafik Kanunu, bu denetimlerin sıklığını ve çeşitliliğini aracın türüne göre belirlemekte ve araç sahiplerinin bu denetimleri aksatmamasını zorunlu tutmaktadır. Ticari araçlar ve bireysel araçlar bu denetimlerden farklı sıklıklarda nasibini alırken, muayene frekansları da araç kullanım yoğunluğu gibi etkenlerle doğru orantılı olarak değişkenlik gösterir.

Araç sahipleri için muayene sürecinde uymaları gereken kurallar ve atılması gereken adımlar bulunmaktadır. Araç muayene tarihlerine dikkat etmek, E-devlet üzerinden bu tarihleri ve muayene ücretlerini kontrol etmek, randevu işlemlerini internet üzerinden yapmak, ve araç bilgilerinin doğruluğunu sağlamak gibi işlemler, muayene sürecinin aksamadan tamamlanması için büyük önem taşır. Ayrıca, muayene öncesinde Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden vergi ve ceza borcu olup olmadığı sorgulanmalı, aracın zorunlu trafik sigortası ve kasko poliçelerinin güncel olduğundan emin olunmalıdır. LPG veya CNG ile çalışan araçlar için yakıt sistemi belgelerinin muayenede ibraz edilmesi gerekmektedir.

2023 yılında; motosiklet, traktör gibi araçlar için belirlenen muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs gibi araçlar için 1.130,44 TL, kamyon ve otobüs gibi ağır vasıtalar için ise 1.528,10 TL idi.

2024 TÜVTÜRK Araç Muayene Ücretleri

2024 yılında ise bu rakamların önemli oranda artış gösterdiği görülüyor. İki tekerlekli taşıtlar ve tarım araçları için belirlenen ücret 912,47 TL, otomobiller ve benzeri araçlar için 1.791,29 TL, ağır vasıtalar içinse 2.421,42 TL olarak güncellendi. Bu değişikliklerle birlikte, araç muayene ücretlerinin yüzde 58,46 oranında artış gösterdiği belirtiliyor.