İstanbul’da 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde Dem Parti’nin adayı Murat Çepni oldu. Çepni, 1974 Rize doğumlu, eski HDP milletvekili ve eş genel başkan yardımcısı. Siyasi hayatı boyunca birçok zorlukla karşılaşan Çepni, İstanbul’da değişim ve demokrasi vaat ediyor.

İstanbul, Türkiye’nin en büyük ve en önemli şehri. Nüfusu, ekonomisi, kültürü ve siyasetiyle ülkenin kalbi konumunda. Bu nedenle, İstanbul’da yapılacak yerel seçimler, hem İstanbullular hem de tüm Türkiye için büyük önem taşıyor.

Umut Kurt kimdir? Umut Kurt kaç yaşında, nereli? Umut Kurt filmografisi Umut Kurt kimdir? Umut Kurt kaç yaşında, nereli? Umut Kurt filmografisi

İstanbul’da son seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ı az bir farkla geçerek büyükşehir belediye başkanı seçilmişti. Bu sonuç, Türkiye siyasetinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanmıştı.

2024 seçimlerinde ise, İstanbul’da yarış daha da kızışacak gibi görünüyor. CHP, mevcut başkan İmamoğlu’nu yeniden aday gösterirken, Cumhur İttifakı, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) İstanbul milletvekili ve eski çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum’u aday olarak belirledi. İYİ Parti’nin adayı ise, İstanbul milletvekili ve teşkilat başkanı Buğra Kavuncu oldu. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ise, ortak aday olarak CHP’den istifa eden Birol Aydın’ı destekliyor.

Bu adaylar arasında, belki de en sürpriz olanı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (Dem Parti) adayı Murat Çepni. Dem Parti, 2019 yılında Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) ayrılan bir grup tarafından kurulmuş bir parti. Partinin sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Şubat 2024’te yaptığı basın açıklamasında, İstanbul adaylarının Murat Çepni olduğunu duyurdu.

Peki, Murat Çepni kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Siyasi geçmişi nasıldır? İstanbul’da ne gibi projeleri vardır?

Murat Çepni, 1974 yılında Rize’nin İkizdere ilçesinde doğdu. Lise yıllarından itibaren siyasetle ilgilenmeye başladı. Üniversiteye girdi, ancak siyasi faaliyetleri nedeniyle tutuklandı ve okulunu yarım bırakmak zorunda kaldı. Uzun yıllar cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra, siyasete yeniden döndü.

2010 yılında, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) katıldı. 2010-2016 yılları arasında, ESP’nin yönetim kurulu üyeliği ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2016 yılında, HDP’ye geçti. HDP’de, parti meclisi üyeliği ve ekolojiden sorumlu eş genel başkan yardımcılığı yaptı. 2018 genel seçimlerinde, HDP’nin İzmir 2. bölge milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

2019 yılında, HDP’den ayrılarak, Dem Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. Dem Parti, HDP’nin siyaset tarzını eleştiren ve daha demokratik, çoğulcu ve barışçıl bir siyaset anlayışı öneren bir parti olarak ortaya çıktı. Çepni, Dem Parti’nin eş sözcüsü ve genel başkan yardımcısı oldu.

Kaynak: haber merkezi