Türkiye İstatistik Kurumu'nun Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından refah payı hariç, Temmuz ayı için SSK ve Bağ-kur emekli maaşlarına yapılacak olan ara zammı duyuruldu. Haziran ayında enflasyon yüzde 3,92 olarak gerçekleşirken, 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecek olan çalışmanın ardından nihai SSK ve Bağ-kur emekli maaşları belirlenecek ve refah payı hariç, zamlı emekli maaşları netleşecektir. Emeklilere kademeli bir şekilde zam yapılması beklenirken, yüzde 19,77'lik emekli zammının ardından kök aylığı 7.500 TL'nin altında olanlar, Temmuz ayından sonra da 7.500 TL aylık almaya devam edeceklerdir. İşte 2023 yılı 6 aylık enflasyon farkı ve refah payı hariç SSK ve Bağ-kur emekli maaşlarıyla ilgili güncel bilgiler...

En Düşük Emekli Maaşı 7 Bin 500 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir canlı yayında en düşük emekli maaşını 7 bin 500 TL’ye yükselttiklerini duyurmuştu. Bu rakam, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin alabileceği en düşük tutar olarak belirlendi. Bu tutarın üzerinde maaş alanlar için ise kademeli artış sağlanması bekleniyor.

Enflasyon Farkı ve Refah Payı

Emekli maaşları, her yıl ocak ve temmuz dönemlerinde belirlenen toplu sözleşme oranına 6 aylık enflasyon farkının eklenmesiyle hesaplanıyor. Bu yıl ocak ayında yapılan zam oranı yüzde 11,25 olarak belirlenmişti. Temmuz ayında ise enflasyon farkının yanı sıra refah payı da uygulanacak. Refah payı, enflasyonun yüzde 5’in üzerinde gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkan farkın yarısı kadar oluyor. Buna göre, temmuz ayında refah payı yüzde 7,38 olarak hesaplanacak.

SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerinin Maaşı Ne Kadar Olacak?

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşı, ocak ayındaki zam oranına (yüzde 11,25), temmuz ayındaki enflasyon farkına (yüzde 19,77) ve refah payına (yüzde 7,38) göre hesaplanacak. Buna göre;

  • En düşük SSK emekli aylığı (2000 öncesi) temmuzda 7 bin 500 TL’den 9 bin 975 TL’ye,
  • En düşük SSK emekli aylığı (2000 sonrası) temmuzda 3 bin 750 TL’den 4 bin 987 TL’ye,
  • En düşük BAĞ-KUR tarım emekli aylığı temmuzda 3 bin 750 TL’den 4 bin 987 TL’ye,
  • En düşük BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı temmuzda 4 bin 500 TL’den 5 bin 984 TL’ye yükselecek.

Temmuz Emekli Maaş Zammı Belli Oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına refah payı hariç yapılacak olan zam oranları belirlendi. Temmuz ayında memur maaşları ve emekli memur aylıkları yüzde 17,55 oranında artış gösterecekken, SSK ve Bağ-kur emekli aylıkları ise yüzde 19,77 oranında artacak.

Güncel Akaryakıt Fiyatları 11 Mayıs 2024 : Benzin ve Motorinde Son Durum Güncel Akaryakıt Fiyatları 11 Mayıs 2024 : Benzin ve Motorinde Son Durum

Seyyanen Zam Oranı Açıklandı!

AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük memur maaşını 22.000 TL'ye yükseltecek teklifin yer aldığı torba yasanın TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı. Güler, teklif kapsamında memur maaşlarına 8.075 TL'lik seyyanen bir zam öngördüklerini belirtti. Ancak seyyanen zamdan memur emeklileri yararlanamayacak. Memur emeklilerinin maaşları, 6 aylık enflasyon farkı ve Temmuz ayındaki yüzde 6 toplu sözleşme dikkate alınarak yüzde 17,55 oranında artacak. Bu doğrultuda, Haziran ayında 7.901 TL olan en düşük memur emekli aylığı Temmuz ayında 9.288 TL olacaktır.

Emekli Memur Aylıkları Güncellendi!

Temmuz ayında emekli aylıklarında da güncellemeler yapıldı. 25 yıl hizmetle emekli olan öğretmenler, polisler, hemşireler, imam-hatipler ve avukatlar gibi gruplardaki emeklilerin aylıkları 13.910 TL'ye yükselecektir. Ayrıca diğer memur ve çalışan gruplarına ait aylık tutarlar da haberimizin içinde yer almaktadır.

SSK ve Bağ-Kur Emekli Aylıklarına Yüzde 19,77 Zam

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, TÜİK tarafından açıklanan yüzde 19,77'lik 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacaktır. Bu artışlar, kök aylıklara uygulanacak olup, yüzde 19,77 zam sonrası kök aylığı 7.500 TL'nin altında olan emekliler Temmuz ayından sonra da 7.500 TL aylık almaya devam edeceklerdir.

Emeklilere ve Memurlara Refah Payı Düzenlemesi

TÜİK tarafından açıklanan yüzde 19,77'lik 6 aylık enflasyon farkı, Temmuz ayı emekli ve memur zamlarına refah payı ve toplu sözleşme zammının da eklenmesi beklenmektedir. Emekli ve memur Temmuz ara zammı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının teklifiyle son şeklini alacaktır.

Bu haberimizde Temmuz ayında yapılacak olan emekli maaş zammı, refah payı hariç SSK ve Bağ-kur emekli maaşları konuları ele alınarak güncel bilgiler paylaşıldı. Emekli aylıklarında yapılacak olan artışlar, enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Ayrıca memur maaşlarına yapılan zam oranları da haberimizin içinde yer almaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ