Çalışan gazeteciler günü, Türkiye'de gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için her yıl 10 Ocak'ta düzenlenen özel bir kutlama günüdür. Bu gün, Türkiye'ye özgü bir kutlama ve anlam taşıyor.

Efsane geri döndü: Göztepe Süper Lig'de Efsane geri döndü: Göztepe Süper Lig'de

Çalışan Gazeteciler Günü Nedir?

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün tarihi ve önemi, 1961'de Türkiye'de kabul edilen ve basın çalışanlarının haklarını ve yasal güvencelerini sağlayan "212 sayılı kanun"un Resmî Gazete'de yayımlanmasına dayanır. Bu kanun, basın çalışanlarının statüsüne dair önemli düzenlemeler içeriyordu ve bu tarih, gazetecilerin onurlandırıldığı bir gün olarak kabul edildi.

10 ocak çalışan gazeteciler günü tarihi ve önemi

Çalışan Gazeteciler Günü, basın tarihinde önemli bir yer tutan "Dokuz Patron Olayı" ile özdeşleşir. Gazeteciler, bazı haklarını kaybetmeleri sonucu bir karar aldılar ve "Basın" adında özel bir gazete yayımlamaya başladılar. Bu gazete, üç günlük bir boykot sırasında düzenli olarak yayınlanmaya devam etti ve 10 Ocak'ta başlayarak "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlandı. Zamanla, 1971'de adı "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirildi.

Her yıl 10 Ocak'ta kutlanan bu özel gün, gazetecilerin toplumda ve demokrasideki önemini vurguluyor. Basının özgürlüğü ve basın çalışanlarının haklarına dair farkındalık yaratma amacını taşıyor. Sosyal medya üzerinden paylaşılan mesajlar ve siyasilerin özel kutlama mesajlarıyla da bu gün önemli bir sosyal etkileşim ve farkındalık platformu halini alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ