Cuma günü “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” diyor Mustafa Kemal Atatürk. Yazıyorlar ve ondan sonra soruşturmalar ve hapis.

***

Her yıl dünya rekoru kırıyoruz. Uluslararası Basın Enstitüsü’nün son raporunda Türkiye’nin dünyada tartışmasız olarak en fazla sayıda gazetecinin cezaevine konulduğu ve 120 gazeteci’nin hapiste olduğu belirtildi.

Freedom House Dünya Özgürlükler Raporu’na göre ise demokrasi tüm dünyada 13 yıldır gerilemeye devam ediyor.32 puanla listenin sonlarında ‘özgür olmayan’ ülke kategorisinde yer alan Türkiye’nin 2019’da 31 puana gerilediği belirtildi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel,basın kartlarına ilişkin TBMM’ne önerge verdi: “Türkiye'de 32'si yaygın, geçmiş dönemde ulusal diye anılan, 10'u bölgesel, 622'si yerel, 422'si de valilik denetiminde toplam bin 106 gazete var. Bu gazetelerin asgari kadrosunda 7 bin 593'ü fikir işçisi olmak üzere 15 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Basın sektöründeki işsizlik oranı AKP'nin çok övündüğü dönemde yüzde 30’ların üstüne çıktı ve son yılda işsiz gazeteci sayısı ne yazık ki 10 bini geçti. Euro, dolar arttı ve kağıt, kalıp arttı. Eskiden o çocuklar ellerinde gazetelerle ‘yazıyor, yazıyor’ diye bağırıyordu. Şimdi aynı çocuklar ‘gazeteler batıyor, batıyor’ diye bağırıyor ve gerçekten gazeteler artık yazamıyor batıyor.”

Atila Sertel bu durumdan sadece “yandaş ve besleme” basının memnun olduğunu vurguladı: “Çünkü açıyorlar banka genel müdürüne ‘bize şu kadar milyon para gönderin’ diyorlar ve anında bankaya para havale oluyor. Okunmayan, tomar tomar satın alınan gazetelere devlet kuruluşlarından müthiş bir para akışı sağlanıyor.” Tabii gazetecilerin sorunları ve basın kartlarına ilişkin bu önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Cumhurbaşkanlığından basın kartında ambargo listesi hazırlanıp hazırlanmadığı yolunda bilgi istedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı basın kartı onaylanmayacak olanlar için bir liste bulunmadığını, 5 yılda 3 bin 804 kartın iptal edildiğini açıkladı. CHP Milletvekili Gürer demokrasilerde basının bağımsız ve özgür yayın yaptığını belirterek basın özgürlüğünün önemine değindi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu Cuma “İşsizlik ve Sansürün Kıskacında Gazetecilik” toplantısı düzenliyor.

Sözün özü; ifade özgürlüğünde ciddi bir gerileme söz konusu. Olan gazetecilere oluyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.