Hepimizin çok kıymetli tek bir hayatı var. Ancak her gün farklı konularda karşımıza pek çok seçenek çıkıyor. Bu seçenekler karşısındaki seçimlerimizin toplamı bize bir ömür sunuyor. Belli bir yaşa gelenlere, istedikleri taktirde hayatlarını farklı bir şekilde yaşamaları için ikinci bir şans vereceğimizi söylesek, eminim büyük bir kısmı bunu kabul eder.

Zaman Ötesi, Zaman Polisi, Zaman Makinesi, Keşke 30 Olsam, Aile Babası, Siyah Giyen Adamlar, Deja Vu, Zaman Yolcuları, Zaman Yolcusunun Karısı, AROG, Yaşam Şifresi, Paris'te Gece Yarısı, Kelebek Etkisi ve Geleceğe Dönüş gibi filmler tam da zihnimizin bu ihtiyacına cevap vermek için tasarlanmıştır. Bunların yanına onlarca kitap ve başka sanat eserleri koyabilirsiniz.

***

Her insan hata yapar. Ama hata yapmayı ya da hatalar silsilesi içinde olmayı kimse istemez. Bu yüzden hayal gücümüz bizi bir zaman makinesine yönlendirir. Bu en kolay çözümdür. Başa sar ve hatalardan kurtul...

Ancak bunu yapabilmiş biriyle henüz karşılaşmadım. Bu sadece o an zihnin bedeni stresten koruma çabasıdır.

Bazı hatalardan ya da olaylardan dönüş çok zordur. Zor olması dışında aynı hatayı yeniden yapmamak için değişmek gerekir. Ve değişmek kolay değildir.

Yıllarca sigara ya da alkol kullanan biri, doktorların, "Devam edersen hayatını kaybedersin" uyarılarından sonra alışkanlıklarını sonlandırabilir. Ama ondan önce yakınlarından gelen onlarca uyarıları kendilerine bir şey ifade etmez.

***

İfşa olduğunuz, yakalandığınız anda pişman olsanız da değişmek zordur. Suçlarınızdan dolayı cezanızı çekmiş olsanız da değişime direnebilir, hatta onu artık kanıksarsınız.

Morgan Freeman, "İnancın Hikayesi" adlı Netflix'ten kaldırılan belgeselin bir bölümünde saf kötülüğün peşine düşer. Amerika'nın en azılı katili ile bir hapishanede konuşur. Söyleşi sırasında adam işlediği suçları bir ihtiyacıymış gibi anlatır ve dışarı çıkarsa yeniden yapabileceğini söyler.

Elbette bu sıra dışı bir örnek gibi görünebilir. Ama bir mafya üyesi ya da iktidarın gücünü yıllarca kullanan bir devlet adamı da yasaları çiğneyerek doğru olana karşı bir direnç göstermiş ve yaptıklarını kanıksamış olmaz mı?

***

Suçu kanıtlanana kadar herkes suçsuzdur. Ancak insan kendinden kaçamaz. Ne kadar derinlerine bastırsa da, ne kadar görmezden gelse de, üstünü örtse de bilinenle yaşamak zordur. Kokuşmuş bir sistemde bir kez büyük delik açıldı mı, itiraflar başladı mı gerisi gelir. İçinde kim varsa girdabına kapılır.

Ne demiştik... Hepimizin çok kıymetli tek bir hayatı var ve bir zaman makinemiz yok.