Fakirlik artıyor. 11 milyon kişi gıda yardımı aldı. 30 milyona yakın kişi yardımlarla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ekonomik kriz, artan işsizlik, fahiş zamlar nedeniyle artık milyonlarca haneye temel gıda ürünü bile girmiyor. Gıdadan barınmaya, sağlıktan ısınmaya, okul ihtiyaçlarına, engelli bakımına kadar birçok alanda milyonlarca yurttaş desteğe muhtaç hale geldi

Bu arada bakanlık da gerçeği gördü ki emekliler, özel sektör çalışanları, esnaf, sanatkâr ve diğer bağımsız çalışanların da başvuru yapabileceğini açıkladı. Destek kapsamında ailelere aylık 450-600 TL arasında olmak üzere yıllık toplam 5 bin 400-7 bin 200 lira arasında ödeme yapılacak.

Devlet yardımıyla ayakta kalanların sayısı 2020’de 4.4 milyon kişiydi. Bir yılda 2.5 katına çıktı...

Gıda ve giyim başta olmak üzere temel ihtiyaçları karşılanan hane sayısı bir yıl sonra ikiye katlanarak 2 milyon 830 bine yükseldi. Devlet yardımı alan yoksul hanelerde yaşayanların sayısı da 11 milyon 370 bin kişi olarak hesaplandı.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 32’si yardımlarla ayakta durabiliyor.

Yaklaşık 6 milyon hane gıdadan yakacağa, sağlıktan barınmaya kadar birçok kalemde sosyal yardım alıyor.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye’deki tüketicilerin büyük çoğunluğunun ‘aç ve yoksul’ olduğuna dikkat çekti.

“Araştırmaya göre, Türkiye’deki nüfusun yüzde 30’dan fazlası (25,5 milyonun üzerinde) açlık sınırının altında yaşarken, yüzde 60’ın üzerindeki nüfus ise yoksulluk sınırının altında hayatını idame ettiriyor.Yani nüfusun ortala yüzde 90’ı, aç ve yoksul olarak yaşamını sürdürüyor.

BirGün Gazetesi yazarı, ekonomist Profesör Hayri Kozanoğlu, da gelirlerini artıracak veya harcamalarını kısacak bir çözüm bulmadıkça sonunda iflas etmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doçent Doktor Ayhan Dağ da temel besin ürünlerindeki fahiş artışların bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü söyledi.Dağ giderek artan gıda enflasyonuyla birlikte kronik ve gizli açlık yaşandığını ve insanların yeterli gıdaya ulaşamıyor olmasının ‘yaşam hakkı’nı tehdit ettiğini ifade etti.

Ne demişler.kriz yok, pahalılık var. Ama krizden çıkış yolu bulabilmek için Ulu Önder Atatürk’ün yaptıklarına bakın bu yeter.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşçakalın dostlar.