CHP’de erken seçimin hâlâ Kasım ayında yapılabileceği olasılığı dikkate alınarak Milletvekili aday adayı olacak parti yöneticilerinin istifaları tartışılıyor. İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in milletvekili aday adayı olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Ekonomik, sosyolojik, toplumsal sorunların tavan yaptığı bir ortamda CHP’nin bir de böylesi bir konuyu konuşması insanlara absürt gelebilir. Ama ne yazık ki, partinin etkin kesiminde en çok konuşulan mesele haline geldi. Bu arada teamüller gereği İl Başkanı Deniz Yücel, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na gidecek ve “Aday olmak istiyorum” diyecektir. Ya da o mealde bazı cümleler kuracaktır. Genel Başkan’ın buna yanıtı da yüzde 90 ihtimalle “O konu sizin iradenize bağlı” diyecektir.

Bu aşamadan sonra istifa olması halinde Deniz Yücel’in yerine seçim sürecini yönetecek bir il başkanı atanacak. Şimdilerde İl Başkanı olmak isteyen en istekli isim Bornova Eski Belediye Başkanı Olgun Atilla. Eski PM Üyesi Hüseyin Saygılı da nabız yokluyor.

Bu isimlerin dışında da elbet bazı isimler istekli. Partide önemli bir noktada bulunan başka bir isim daha var. Ancak; kendisinin onayını almadığım için yazmadım.

KİM DESTEKLEYECEK

CHP’de son günlerde dozu artarak konuşulan İl Başkanlığı meselesinde bir de Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kimi destekleyecek tartışması var. Belki de sayın Soyer bile bu tartışmayı dışarıda yapanlardan az biliyordur. Ama oldum olası CHP’de bu konular çok önemlidir ve önemi giderek artıyor.

Bunun da en büyük nedeni önseçim sisteminden vazgeçilmiş olması. Merkez ataması kurgularında irade beyanını üyenin yerine hakim karakterler ortaya koyuyor. Genel Başkan ve 5 üst yönetici adayları belirliyor. Bu isimlerin yüzde 90’ı Parti Meclisi üyelerince onaylanıyor. PM’nin onayladığı isimleri Parti üyeleri kabulleniyor. Başka şansları yok. Sonra bazı yol kazaları yaşanabiliyor. Örneğin Teğmen Mehmet Ali Çelebi. Vahim kazalardan birisi ve tüm CHP’lilerin sinirlerini bozdu.

İzmir’de Deniz Yücel’in dışında bazı parti yöneticileri de istifa edebilir. Ancak milletvekillerinin atanacağı düşünülürse şöyle bir tablo ortaya çıkacaktır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı olursa, İzmir’e ülkeyi yönetme sürecinde kendisine yardım edecek bazı isimleri göndereceğine kesin gözüyle bakabilirsiniz. Şimdiden 2 önemli isim İzmir listesinde gibi görünüyor. Bu sayı her iki seçim çevresinde en az toplam 4 isim olacaktır. Bu nedenle de CHP’de beklenti içinde olanların önemli handikaplarını şimdiden hatırlatalım.