Yücel Çağatay, sevdalandığı “1912’li Armada’’ Karşıyaka’nın alt yapısında futbola başladı. Kısa sürede hocaları Kuş Argun(Akmoral) ve Doğan Emültay’ca A Takım’a alındı. Yıllarca futbol oynadı, ter döktü sahalarda. 1979’da şimdi tarih olan Karşıyaka Stadı’nda Denizgücü ile oynanan hazırlık maçı kâbusu oldu. Maçta, kaleci Ercan Budinlioğlu ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda yediği taban darbesi, çapraz bağlarının kopmasına neden oldu ve 13 yıl kuşandığı Yeşil-Kırmızılı formadan ayrılmak zorunda kaldı.

***

Ama futbola hizmet aşkı bitmedi Yücel Çağatay’ın. Hakem olmaya karar verdi ve amacına da ulaştı. Milli Hakem kokartını da taktı, peşpeşe kritik maçlar yönetmeye başladı. 23 yıl önce Çanakkale 18 Mart Stadı’nda şampiyonluğu yakından ilgilendirecek bir Dardanelspor-Sarıyer maçında görevlendirildi. 18'inci dakikada Sarıyerli Sadettin topu filelere bıraktı. Yardımcı Hakem Recep Akbaş futbolcunun “aut atışı sırasında ceza alanını terketmediğini” göremedi, Çağatay da santrayı gösterdi. Dardanelli oyuncuların uzun süreli itirazı sonuç getirmemişti. 3-1 konuk takımın galibiyetiyle biten maçta pozisyonu daha sonra ekrandan izleyen hakem “hatalı karar verdiğini’’ anladı. Hemen orada bir dilekçe hazırladı Futbol Federasyonu’na, 19 yıllık hakemliğini noktalayıp düdüğünü astığını bildirdi. Bu tavrı; o günlerin gazetelerinde geniş yer aldı, köşe yazarlarına konu oldu.

***

Hani “Terketmedi sevdan beni’’ diye başlayan şiiri vardı Ahmed Arif’in. Sürerdi aynı güzellikte, yürürdü yüreklere; “Aç kaldım, susuz kaldım/ Terketmedi sevdan beni!’’

Yücel Çağatay’ın da “terketmeyen sevdası”, futboldu, yeşil-kırmızılı renklerdi.

Karşıyaka’da İkinci Başkanlık, Profesyonel Futbol Şube Başkanlığı ve yönetim kurulunda görev aldı. Meslek örgütlerinin de aktif çalışanı oldu. Gazetelerde, TV’lerde futbol yorumculuğunu sürdürmeye başladı. Neticede futbolsuz dünyası olamazdı!

***

Bugün Google’a “Yücel Çağatay’’ yazın, karşınıza hemen Dardanel-Sarıyer maçı sonrası centilmenliği, belki de fairplay’lik hareketi, erdemli duruşu gelir. İnsanın onurlu olmasını sağlayan kurallardandır erdemlilik. Sporun, sporcunun varolmasını sağlar!