Eylül Televizyonu’nda Gazeteci Macit Sefiloğlu’nun Kent ve Siyaset Programı’na konuk olan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’e hizmet etmenin manevi hazzını yaşadığını belirtti. Görev süresi içinde bağımsız denetçilerin yaptığı anketlerle; kurumun başarı ve performansın yüzde 94’lere ulaştığını söyleyen Başkan Yorgancılar, rakibi Mustafa Karabağlı’ya başarı diledi, “Şehrime ülkeme hizmet edebilmek için adayım” diye konuştu.

5 bin 800 üyenin iki aşamalı seçimde önce 109 meclis üyesini belirleyeceği ardından bu üyelerin Yönetim Kurulu’nu oluşturacağı EBSO’daki heyecan öncesi Yorgancılar önemli değerlendirmelerde bulundu.

Üretmekten başka çare yok

Görev süresince Türkiye ekonomisini değerlendirirken, “Üretmenin önemini” sürekli vurguladığını söyleyen Ender Yorgancılar, “Ekonomi yaşamın en önemli parçası. Toplumun rahat yaşaması için gelir düzeyinin artması gerekiyor. Para kazanmanın yolu da üretmek. Üretmeyen toplumun başarılı olması mümkün değil. Üretim odaklı büyüme, üretim odaklı yaşam tarzını benimsemeliyiz” dedi. Yorgancılar şöyle konuştu:

Geçmişe baktığımızda 2. Dünya Savaşı’nın ardından Almanya ve Avusturya yerle bir oldu. Sonra nasıl bu hale geldi. Meslek liselerini kurdular çalışmaya, üretmeye başladılar ve bugün Almanya Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi haline geldi. Peki biz ne yaptık ona bakalım. Bizim de geçmişte köy enstitülerimiz vardı. Almanya’daki meslek liselerinin muadili. Ama biz onları kapattık. 1970’li yıllarda kişi başına milli gelirimiz Kore’den yüksekti. Bugün Kore’nin milli geliri bizim 3 katımız oldu. Bütün bunlar teknoloji ile oldu, yatırım ve üretim ile oldu. Dolayısıyla yaşam kalitesini standardını yukarı çekebilmek için mutlaka üretim gerekiyor. Üretim yoksa kalkınmak hayaldir. Ben bunu yıllardan beri dile getiriyorum. Yani Türkiye inşaatla büyüyemez. Türkiye tarımla, turizmle, sanayi ile büyür.”

Sorunlar aşılmalı

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, günümüzde yaşanan sorunların üretimi destekleyecek öngörülebilir programlarla aşılabileceğini de vurguladı, şöyle devam etti:

En büyük sıkıntımız enflasyon, işsizlik. Bunları alt alta koyduğumuzda enflasyonu aşağı çekmek gerekli. Sadece biz mi bu sorunla karşı karşıyayız hayır. Bugün dünya enflasyonla savaş eder bir halde. Almanya, İngiltere, Amerika da mücadele ediyor Bütün dünyada enflasyon bugün için çok yüksek. Ama onların oranları ile bizim oranları karşılaştırdığınızda arada uçurum var. Özellikle üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi arasındaki makas oldukça arttı esas enflayonu körükleyen sebeplerin başında bu geliyor. Bu makası aşağı indirmeliyiz. Sonra da enflasyonu 10’lu 12’li rakamlara hatta tek hanelere indirilebilmesini sağlayacak ekonomik programların uygulanması gerekiyor.”

Yorgancılar, ülkede genel durumun alınacak önlemlerle düzelebileceğine de vurgu yaptı, “1974 yılından beri iş hayatının içindeyim ve birçok kriz gördüm. Darbe gördüm 80 darbesi, darbe kalkışmasını gördük. Birçok kriz ortamını yaşadık. Ama Türkiye çok büyük bir ülke. Şu anda dünya ticaretinden aldığı pay sadece yüzde 1-1.5 arasında. Daha yüzde 98.5’lik bir potansiyel var. Buradan daha fazla pay alabilme imkanımız var. Geçen sene 225 milyar dolarık ihracat yaptık. Bu yıl 250 milyar doları geçeceğim ama 500 milyar dolar ihracat yapmak hayal değil’’diye konuştu.

Tarıma önem verilmeli

Ege Bölgesi Sanayı Odası Başkanı Ender Yorancılar Türkiye’nin tarım potansiyelini daha fazla gelire çevirebileceğine işaret etti. Yorgancılar, “Türkiye çok büyük bir anala sahip. Çok önemli tarım arazilerimiz var. Tarım politikamızın güncellenmesi gerektiğini her ortamda dile getiriyorum” dedi. Yorgancılar şu bilgiyi verdi:

Biz de bölgemizde önemli girişimlerde bulunduk. İzmir’in güçbirliği anlayış kültürüyle ortaya çıkan Dikili’de jeotermal Organize Sanayi Bölgesi’ni kurduk.. Ve bu OSB’nin tamamı satıldı. Dikili’den sonra Bayındır’da aynı şekilde tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kuruldu. Bu bölge çiçekçilik üretimi yapacak. Bölgemizin ihtiyaçlarından hayvancılık organize sanayi bölgesi son derece önemli. Tire, Bayındır Ödemiş bölgesinde peynir süt ve sütü ürünlerinin çok olması nedeniyle orada bir hayvancılık organize sanayi bölgesi kurmak hedeflerimiz içerisinde. İzmir sadece tarım kenti değil, ticaret, sanayi ve turizm kenti olarak büyük potansiyeli var. Bunların hepsini kullandığımız takdirde ki sonuçlar da onu gösteriyor. Geçen yıl ihracatımız ithalatımızdan çok fazla. Cari açık vermeyen bir il konumundayız. Sanayicinin istediği önünü görebilmektir. Eskiden 5 yıllık orta vadeli programlar yapılıyordu. Ama bugünkü ekonomik ortamda dünyaya da baktığınızda 5 yıllık program yapma imkanı maalesef olamıyor. Kimsenin beklemediği bir ortamda Ukrayna Rusya savaşı çıktı. Kimsenin beklemediği ortanda Amerika gitti Yunan adalarında üs kurmaya kalktı. Kimsenin beklemediği ortamda dogalgaz kesilmeleri sonrası Avrupa’da maliyetler arttı. Sanayici en azından 1-2 yıllık önünü görebilirse yatırım yapma şansı çok daha fazla olacaktır.”

Güçbirliği sonuçlar verdi

İzmir’deki iş dünyasının temsilcilerinin birlikte hareket etmesi ile çok önemli sonuçlar aldıklarını da vurgulayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Mahmut Başkan (İZTO Başkanı Mahmut Özgener) geçen dönem seçildiğinde Ticaret Odamızın, Borsamızın başkanları olarak “İzmir için neler yapabiliriz” konusunu oturup konuştuk. Bir toplantı dizisi başlattık. Önce gündemimizde olan konular, Sonra Ticaret odamızın, Borsamızın konuları gündeme geldi” dedi Yorgancılar şöyle konuştu:

Bunlardan birisi de tarım OSB’leriydi Dikili’deki jeotermal kaynakları belirledikten sonra Sayın Valimizin de büyük destekleri ile kuruluşunu yaptık. Burada kim kazandı: İzmir kazandı. Çünkü masa oturup aynı lisanı değil aynı duyguyu paylaştığınız zaman o lisan aracı oluyor çözüm çok daha kolay geliyor. Biz aynı duyguyu paylaşan insanlar olduğumuz için anlaşmamız da çok kolay. Sadece bu kadarlı sınırlı değil Kemalpaşa’da bir lojistik merkezi kurma çalışmaları son aşamada. Bayındırda çiçek üretim kooperatif, İZTO’nun eski binasında İzmir girişimcilik merkezini kurduk. Üniversitemizin kampüsünün genişlemesi için hem odamı, hem ticaret odamız hem borsamız diğer STK’larla işbirliği yaptık. Ekonomi üniversitesine olan desteğimizi artırdık. Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır. O rahmet ve bereketle İzmir’e olan katkımızı gerçekleştirdik. Allah nasip ederse önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz.”

Sanayinin ihtiyacı olan nitelikli işgücü için meslek liselerinin yapılandırılması gerektiğini belirten Yorgancılar, “Bize Ara eleman değil aranan eleman gerekli. . Bugün meslek liselerinde okutulan bazı derslerin sistemde karşılığı yok” dedi. İzmir’in çevresideki 15 organize sanayi bölgesi ile büyük potansiyelini ileriki yıllarda daha çok yansıtacağına inandığını vurgulayan Yorgancılar, “Kentimiz 64 meslek grubunda üretim yapıyor. Sonuçta ihracatı ithalatından fazla bir konumda. İzmir potansiyeli çok büyük olan bir şehir” değerlendirmesini yaptı.

Seçimden bekledikleri

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu kente hizmet etmenin önemli bir grur vesilesi olduğunu söyledi. Yorgancilar, EBSOnun oluşmuş kurum kültürüne dikkat çekti şöyle konuştu:

Ben sanayi odasına girdiğimde meslek komitesinde başladım. Daha sonra meclis üyesi oldum. Sonra da Yönetim Kurulu’na girdiğimde muhasip üye olarak çalıştım. Odanın çalışma sistemini bilerek basamakları tek tek çıkarak geldim. Benim de geçmişimde Sivil toplum örgütü başkanlıkları yöneticiliğini yaptığım yerler var. Ama burası . Burası bir kamu kurumu tanımlanmış bir yasa çerçevesinde çalışmak durumundasınız. Biz görev süremizde sanayicimizin derdini sıkıntısını alt alta sektör bazlı getirip doğru kişilere doğru platformlara aktarıp, çözüm bulan çıkacak olan kanunlarda ve kanun yapıcılara ne şekilde çıkarsa piyasayı sistemi olumlu etkiler diye öneride bulunan kurumuz. TOBB’a bağlı 365 odanın tamamı böyle çalışıyor. Ben seçimlerden ne bekliyorum. Seçimler elbet bir heyecan. 5 bin 800 üyemiz Çarşamba günü 109 meclis üyesi belirlenecek. Ardından yönetim kurulu seçilip göreve devam edecek. Seçildiğim günden beri anketler yaptırıyorum. Hem personel hem üye açısından göreve geldiğim günden beri yüzde 87’lik başarı performansımız yüzde 93- 94”lere çıktı. Analizi bağımsız bir kurum yapıyor. Bizim önümüze bakıp daha iyi hizmet vermemizi sağlıyor edilyor. Bu kurumlar kendi işinizden zamanınızdan evinizden zaman ayırarak vererek yapılan görevler. Tamamen ülkemize üyemize şehrimize katkı için çalışıyoruz Ben niye aday oldum. Bun burada doğdum büyüdüm çalıştım. Burada kazanıyorum dolayısıyla şehrime ülkeme hizmet edebilmek için adayım Bunun başka yolları da var. Bir spor kulübü başkanlığı yaparsınız oradan da hizmet edebilirsiniz, siyaset yoluyla da hizmet edersiniz. Önemli olan bir insanın en faydalısı insana faydası olandır. Bizde bir kişiye daha faydalı olabiliyorsak, hayır duasını alabiliyorsak bizim hanemize artı yazar. Seçimlerin güzel ve huzur içinde geçmesini dilerim. Rakip adayımız da var. Ona da başarılar diliyorum. Kim hak ediyorsa üyelerin verdiği oyların sonucunda en büyük dileğim. Bu bir bayrak yarışı. Sonuçta bir kişi kazacaktı ve kazanan ESBO olacaktır. Kazanan kaybeden ziyade EBSO’ya yakışır bir seçim olması önemli.”