Hüseyin Cöntürk, 1950'li ve 1960'lı yıllarda Pazar Postası, Yeni Ufuklar, Varlık, Ataç gibi dönemin önemli dergilerindeki yazılarıyla Türkiye'de “nesnel eleştiri” ye öncülük eden bir yazardır.

Genç şair, yazar, eleştirmenlere verdiği destekle tanınır. Özellikle 1960 Kuşağı'nın yetişmesinde emeği yadsınamaz. 1958'de çıkan ilk kitabı “Eleştirmeden Önce”de, “eleştirme”nin kuramı üzerinde durdu. “Çağının Şairi”nde (1960) şiir kuramını ele aldı.

Sonraki kitaplarında kuramdan uygulamaya geçti: Günlerin Götürdüğü'nde (1962) eleştirmen Suut Kemal Yetkin'i, Turgut Uyar (1961) ve Behçet Necatigil ve Edip Cansever Üstüne (1964) kitaplarında ise bu şairleri inceledi.

Yordam Dergisi’ni Ocak 1966-68 yılları arasında 26 sayı çıkardı. Yordam’dan sonra yazmadı. Yalnızlığına çekildi. 22 Haziran 2003'te Ankara'da öldü.

O yıllardan anımsıyorum İzmirli şairler Ender Sarıyatı, Hüseyin Peker, Halit Özboyacı, Tuncer Gönen, Ali Özpalanlar, İzzet Göldeli adlarını. Onlar da Yordam’ın yazar kadrosundaki genç şairlerdi. Ender Sarıyatı’yı çok genç yaşta yitirdik. İzzet Göldeli bildiğim kadarıyla Avustralya’da yaşıyor.

Yordam’ın İzmirli şairlerinden Hüseyin Peker, yirmi yıla yakın suskunluktan sonra 1990’larda yeniden şiire döndü. Kitaplar yayımladı, ödüller kazandı. Yazmayı sürdürüyor.

Halit Özboyacı, uzun bir aradan sonra 2019’da Sevda Kesiği (Atadost Y.), Postacılar Sırdaş Değil (Klaros Y.) kitaplarıyla şiir devinimine katıldı.

Yeni Gerçek, Soyut, Yansıma, Yordam, Yeni Sanat gibi dönemin önemli dergilerinde dikkat çeken şiirler yayımladı. Şiire yeniden dönmesini, iki kitabıyla yazın yaşamına katılmasını elbette önemle, sevinçle karşılıyorum.

Aynı şeyi Tuncer Gönen için de düşünmüştüm. Varlık, Alan 67, Papirüs, Soyut, Yeni gerçek, Yordam gibi dergilerde tanınan, sevilen şairlerdendi.

12 mart 1971’in kıyımına uğrayan genç şair Gönen, sıkıntılı yıllardan sonra öğretmenliğe dönüyor, fotoğrafçılık yapıyor. Hüseyin Peker’in itici gücüyle hadi deyip şiire dönüyor. Ve ilk şiir kitabı “İyi Bir Dünya Oyuncusu” Haziran 2019’da yaşama geçiyor Klaros Yayınlarından.

Ali Özpalanlar, Yordam’dan adını unutmadığım şairlerindendi. Yılar sonra İzmir’de karşılaştığımda çok sevinmiş, hemen sormuştum “kitabın ne zaman çıkıyor” diye. Bugün yarın dedi ama, Özpalanlar kitaplaşamadı bir türlü. Yakın zamanlarda onun da şiir kitabıyla buluşmayı isterim.

Evet İzmir’in şiir renklerinden, değerlerinden Hüseyin Peker, Halit Özboyacı, Tuncer Gönen, Ali Özpalanlar’ı yıllar sonra bir etkinlikte izlemek beni çok gönendirdi.

Yordam dergisinin bu dörtlüsü, 28 Aralık 2019 Cumartesi günü Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde “Hüseyin Cöntürk ve Şiir Eleştirisi”ni anlattılar konuklarına.

Veysel Çolak Şiir Atölyesi’nin hazırladığı izlenceyi şair Aslıhan Tüylüoğlu sundu. Hüseyin Peker rahatsızlığı nedeniyle katılamadı, ancak hazırladığı metni Mehmet Rüzgâr okudu.

Halit Özboyacı, Tuncer Gönen, Ali Özpalanlar, Yordam’la geçen şen günlerini, Hüseyin Cöntürk’le olan ilişkilerini, edebiyata ve eleştiriye bakışlarını, günümüz şiirinde yaşanan tıkanıklıkları, sorunları da anlattılar.

Kapanış konuşmasını yapan Veysel Çolak da konuşmacılara, sunucuya, şiir okuyanlara anmalıklarını verdi.

***

Geçen yıldan ağzımız yandı; bu yıl umalım, dileyelim ki bize oyun oynamasın, canımızı sıkmasın, acımızı çoğaltmasın, sıkıntılarımızı katlamasın!

Umut işte; yenisine de ekelim. Tüm dostlarımın, okurlarımın yeni yılını içtenlikle kutluyorum.

.