İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, çocuklara sporu sevdirmek, genç yetenekleri keşfetmek ve İzmir’den çıkan başarılı sporcu sayısını arttırmak için başlattığı ücretsiz “Sportif Yetenek Ölçümü ve Spora Yönlendirme Programı” büyük ilgi gördü. Kısa sürede bine yakın çocuğun ölçümleri ve branş yönlendirmesi yapıldı. İzmir’in uzak ilçelerinde yaşayan spora yetenekli çocukları keşfetmek için ise mobil araçla hizmet verilmesi gündemde.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çocukların sportif yeteneğini keşfetmek ve kabiliyetleri doğrultusunda doğru branşa yönlendirmek için 8 -10 yaş grubu için başlattığı “Sportif Yetenek Ölçümü ve Spora Yönlendirme Programı” büyük ilgi görüyor. Çocuklarını bilgisayar ve oyun konsollarının başından kaldırarak spora yönlendirmek isteyen aileler, hangi sporu tercih etmeleri gerektiğinin yanıtını Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda alıyor.

Ege Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ve 1.5 saat süren ücretsiz testlerde çocukların ilk önce yağ ölçümü (5 bölge) yapılıyor, ardından dengesine, esnekliğine bakılıyor. Uzun atlama, el göz koordinasyonu, kol kuvveti, geriye sağlık topu atma, mekik, 5 metre çeviklik, 20 metre sürat, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği ile vücut uzunluk, boy kilo,  el kavrama kuvvet, sırt bacak kuvvet,  eklem açı,  eklem mini çap,  dikey sıçrama,  dayanıklılık ölçümleri yapıldıktan sonra çocukların hangi branşlarda yetenekli olduğuna dair veriler yüzdelik olarak hesaplanıyor ve velilere bu rapor sunuluyor. Böylece ailel er deneme-yanılma yöntemi yerine çocuklarının yetenek ve eğilimlerini değerlendirme fırsatı buluyor.

Yetenekli çocukları kazanmalıyız

Sokakta oynamayan, bilgisayar başında daha çok zaman geçiren çocukların motor becerilerinin de azaldığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü spor eğitmeni Figen Ünal, “Hiç spor yapmamış, herhangi bir branşa yönlendiremeyeceğimiz çocukların aileleri ile görüşüyoruz. 6 ay diledikleri bir sporu yapmalarını isteyip sonra tekrar ölçüme çağırıyoruz. Bu çocuklarımızın oranı genelin içinde oldukça az. Spor yapan çocuklarımızın ise bu testlerden iyi sonuç alması normal. Ancak hiç spor yapmayan çocuk bu testlerin hepsini geçebiliyorsa çok yetenekli demektir. İşte o çocuğu mutlaka kazanmanız gerekiyor. Böyle durumlarda da aileleri çocuklarını 36 branşta faaliyet gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü'ne götürmeleri konusunda yönlendiriyoruz” dedi.  

Sporcular da takip ediliyor

Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda, spor kulüplerinin altyapı takımlarında yer alan 10-18 yaş grubundaki sporcuların güç, hız ve dayanıklılığı da ölçülüyor. Eksiklerini tespit etmek amacıyla yine ücretsiz olarak “Sportif Performans Değerlendirmesi” yapılıyor. Sporcuyu geliştirmek, antrenörlerin doğru program hazırlamasına yardımcı olmak ve genç yetenekleri ülkemizi başarıyla temsil edecek sporculara dönüştürmek için sporcunun eksik olduğu alana zamanında müdahale edilmesi sağlanıyor.