Murat ERVİN - Şehir merkezinde 1 milyon TL'den başlayan 40 metrekarelik bir konut, konteynır ile tarlada 200 bin TL'ye yapılıyor. Tıpkı kentlerdeki gecekondular gibi tarlalar da imar barışıyla konteynırlara ev sahipliği yapmaya başladı

Pandemi sürecinde vatandaşların apartman ve şehir merkezi gibi toplu yaşam alanlarından kırsal bölgelere yerleşmeye başlaması tarla fiyatlarını artırdı. Buna rağmen konuta oranla çok daha ucuz olan tarlalar, artan imar barışı beklentisi ile konteynırlarla dolmaya başladı. Şehir merkezinde artan konut fiyatlarıyla 1+1 ve 40 metrekarelik bir evin fiyatı bile 1 milyon TL'yi bulurken vatandaş, bu ev yerine tarla alıp içine 200 bin liralık konteynır ev koyarak doğada yaşamayı tercih eder oldu. Yaşanan gelişmeler kentlerdeki gecekondulaşmayı hatırlatırken, değişen anlaşıyla birlikte gecekondunun yerini de 'konteynır kondu' almaya başladı. İzmir'in her geçen gün değerlenen ilçesi Urla'da da kimi tarla sahipleri, imar barışı çıkmadan önce tarlasına yasadışı şekilde konteynır koyup, 'barış' sonrasında bu evini yasal hale getirmenin peşinde.      

TESLİMLER KIRSALA
Ege Stil Yapı yöneticisi Berk Arık, İzmir kent merkezinde 40 metrekarelik 1+1 evlerin yaklaşık 1 milyon TL'den satılırken 2 adet konteynırdan oluşan 42 metrekarelik bir yapının zemin betonu, elektrik ve su bağlantıları dahil 200 bin TL civarında mal olduğunu aktardı. Bağ, bahçe, tarla gibi imar sorunu yaşanan alanlarda taşınabilir ev (tiny house) ve konteynır sayısında artış yaşandığını aktaran Arık, “Satışını yaptığınız ve teslim ettiğiniz bu yapıların çoğunluğu kırsal bölgelere konuluyor. Diğer yandan ülke gündemde yer alan imar barışı söylentisiyle pandemi döneminde başlayan konteynır evlere talep arttı” diye konuştu.

'HAZİNE ARAZİLERİNE DE'
Urla İçmeler Mahalle Muhtarı Durali Dalgıç, imar barışı bekleyen vatandaşın kimisinin kendi tarlasına kimisinin ise devlete ait Hazine arazilerine konteynır koyduğunu doğruladı. Dalgıç, “Tarlasını işleyen, ürün yetiştiren vatandaş da arazisine koteynır ev koyup hem üretim yapmak hem de orada yaşamak istiyor. Fakat izin almak bazen zor olduğu için, 'nasıl olsa imar barışı' gelecek diye düşünüp konteynırlarını koyuyor. Asıl sıkıntı ise devlete ait alanlara konteynır konulması. Çünkü bu alanlar hepimizin. Şehirden gelip tarla alanların da, kendi tarlasını işleyenlerin de beklentisi bu yapıları imar barışı ile yasal hale getirmek” ifadelerini kullandı.

'GÖRÜNCE, İHBAR EDİYORUZ'
Urla Kuşçular Mahallesi Muhtarı Mehmet Doğan ise, 2018 yılında çıkarılan imar barışı sonrasında kimi vatandaşların kanun çıktıktan sonra ev yapıp bunu yasal hale getirmeye çalıştığını fakat foyalarının ortaya çıkmasıyla bu yapılara verilen izinlerin iptal edildiğini aktardı. Doğan, “Eğer barış çıkarsa, o zaman iptal edilen bu yapılar da yasal hale gelecek. Biz kendi mahallemizde gördüğümüz kaçak yapıları, konteynırları belediyeye bildiriyoruz ve gerekli işlemlerin yapılmasını sağlıyoruz. Sadece Urla'da değim ülke genelinde bu tür yapılaşmanın imar barışı söylentisiyle arttığını da öğreniyoruz. Özellikle denize yakın ve kırsal mahaller içeren kimi ilçelerde bu konu çok dah önemli hale geliyor” dedi.

2018'DE DE ÇIKMIŞTI
Türkiye’de imar affı en son 2018 yılında çıktı. Başvuru işlemleri, 8 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında alınırken, imar barışı 2017 yılı ve öncesinde yapılan yapıları kapsadı. İmar barışı ile birlikte “Yapı Kayıt Belgesi” alan vatandaşların, imar barışından önce alınmış yıkım kararları ve para cezaları iptal edildi. Yapı kayıt belgesi alanlar yapılarına, elektrik, doğalgaz bağlattı ve imarlı arsaya yapılan diğer konutlarla aynı haklara kavuştu.