Bu yıl Güzelbahçe’nin Yelki Köyü’nde 20 dönüm alanda hormonsuz, ilaçsız ata tohumu baklalarını diken kadınlar, pazara çıkamayınca baklalarını tüketiciyle buluşturamadı. Kooperatif Başkanı Eda Filiz Yaşoğlu, “Koronavirüs öncesi Yelki Yöresel Pazarı’nda, Kültürpark’ta ya da Pagos Üretici Pazarı’ndaki açık alanlarda satış yapıyorduk. Ancak pazarlar salgın nedeniyle kapatılınca ürünleri satmakta zorlanıyoruz.Urla Kadın Kooperatifi’nin yaptığı gibi sosyal medya aracılığıyla ürünlerimizi Facebook ya da Instagram üzerinden satmaya çalışıyoruz. Bu süreçte Kadın Emeğini Destekleme Vakfı (KEDV) ve Kadın Kooperatifi Birliği (Simurg) satışlar için destek oluyor ” dedi.

İzmirlilerden destek beklediklerini belirten Yaşoğlu, “Tarladaki baklalarımızın hasadı başladı. Bu yıl dört ton hasat yapmayı hedefliyoruz. Kooperatifimiz üyesi yaklaşık 20 kadınla hasada devam ediyoruz. Elimizdeki baklaları satabilirsek korona virüs nedeniyle satışları düşen kooperatifimiz için önemli bir girdi olacak.Ancak önümüzdeki hafta havalar ısınmaya başlayacak, bir an önce hasadı tamamlayıp ürünlerimizi tüketiciye ulaştırmamız gerekiyor. Baklaların kuruya kalmasını istemiyoruz. Onun satışı ayrı bir konu çünkü. İzmirlilerden bu hafta taze baklalarımızı satabilmek için destek bekliyoruz” dedi.

Protein deposu bakla

Baklanın içerdiği protein nedeniyle önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Yaşoğlu, “Bakla çok iyi bir manganez ve folat kaynağı. Bu da kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemli. Taze bakla vitamin ve mineral deposu, parkinson ve alzheimer hastaları içinde önerilen bir besin” diye konuştu. Yelki Kadın Kooperatifi Başkanı Eda Yaşoğlu, kooperatifte 3 kilo baklanın 10 lira, 5 kilo baklanın ise 15 liradan satıldığını belirterek, isteyenlerin sağlık için son derece yararlı bu ürünü kooperatife gelerek ya da telefondan siparişle alabileceklerini söyledi. Bakla almak isteyenler 0 507 105 56 79 ve 0 533 210 04 22 numaralı telefonlardan ya da hafta içi saat 10.00-15.00 arası kooperatifin Yelki Mahallesi’ndeki merkezinden bakla satın alabilecek. Yelki Kadın Kooperatifi 2018 yılında kuruldu. 41 üyesi bulunan kooperatif bakla gibi mevsimlik sebzelerin yanı sıra karakılçık buğdayı üretiyor. Kooperatif tarım, gıda, tasarım ve yöresel yemekler konusunda hizmet veriyor. Kadın kooperatifinin ürünleri Yelki Yöresel Pazarı’nda, Kültürparkta ve Pagos Üretici Pazarı’nda ve internetten İstanbul’daki Temiz Hasat Tüketim Kooperatifi’nde satılıyor.