Türk basınının özgür kalemi gazeteci, araştırmacı yazar Uğur Mumcu, faili meçhul bir cinayete kurban gidişinin 25. Yılında Buca’da saygıyla anıldı. Cesareti, yurtseverliği ve Atatürkçü kimliğiyle kalplerde yer eden Uğur Mumcu anısına düzenlenen söyleşide konuşan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, devletin bu siyasi cinayeti tüm ilişkileriyle ortaya koyabilecek istihbarat ve donanıma sahip olduğunu ama çözmediğini savundu.
Buca ölümünün 25’inci yılında Türk basınının dev bir ismini saygıyla andı. 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitiren Türk basınının duayen ismi Uğur Mumcu, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Gazeteci Serdar Kızık’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyle Buca’da anıldı. Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi tarafından, Buca Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen ve Bucalıların yoğun ilgi gösterdiği söyleşiyi Buca Kent Konseyi Başkanı Avukat Mürüvet Balcılar yönetti. Söyleşi öncesi konuşan Buca Belediye Başkan Yardımcısı Murat Işık, Türkiye’de ve dünyada 90’lı yıllardan bugünlere bakıldığında Uğur Mumcu’nun neler için mücadele ettiğini net olarak görüldüğünü söyledi.
Gazeteci Serdar Kızık, Uğur Mumcu’nun yıllar önce dile getirdiği siyasal öngörülerinin bugün birer birer gerçekleştiğini belirtirken, “Mumcu’nun tüm uyarılarına rağmen biz görevimizi yeterince yerine getiremedik. Getirmiş olsaydık bugün bu kabloyla karşılaşmazdık. Eşref Bitlis ile Uğur Mumcu’nun katili aynıdır. Onların katili egemen emperyalist sistemdir ” dedi
Eski Cumhuriyet Başsavcısı, Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin topluma önderlik eden, toplumun sesine etki edebilecek kişiler olduğunu belirtirken “Mumcu, cesareti, yurtseverliği, geleceği görmesi ve önderlik etme yetileriyle bazı çevreleri rahatsız etti ve cinayete kurban gitti. Eski bir Cumhuriyet Savcısı kimliğimle söylüyorum. Devletin kapasitesi bu faili meçhul cinayetleri çözme konusunda yeterli teknik bilgi ve donanıma, istihbarat ağına sahip. Ama çözülemiyorsa devletle, iktidar mekanizmasıyla siyasi cinayetler arasında bir bağ kurabiliriz” diye konuştu.
Faili meçhul cinayetlerin tarihçi – yazar Necip Hablemitoğlu cinayeti ile durduğunu belirten Cihaner,” o zaman her kim bu faili meçhul cinayetleri işliyorsa mevcut durumdan rahatsız değil. Hatta mevcut durumdaki statüyü kurmak için işlenmiştir tespitinde bulunabiliriz” diye konuştu.