Geçtiğimiz gün Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası(ŞPO) tarafından yapılan açıklamayla, 23 Haziran 2020 tarihinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yayımlanan ilanla, 9 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak müzayedede 26 ilde 191 arsa için satış ve kira ihalesine çıkacağını duyuruldu vurgulanarak, ihaleye çıkarılacak arsalarda ‘rekreasyon alanı’, ‘açık spor tesisi’, ‘dini tesis / cami’, ‘sağlık ocağı ve ilk yardım merkezi’, ‘kentsel hizmet alanı ve yol’, ‘sosyal kültürel tesis alanı’, ‘park alanı’, ‘pazar’, ‘belediye hizmet alanı’ ve ‘resmi kurum alanı’ da bulunduğu açıklandı.

Aliağa, Narlıdere ve Karşıyaka ilçelerini ilgilendiren TOKİ projesine ilişkin tepki gösteren Karşıyaka Belediyesi, konuya ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından halkın kullanımı için ayrılmış Mavişehir bölgesinde bulunan Rekreasyon Alanı ve Açık Spor Tesis Alanı için alınan satış kararı tüm İzmir halkı gibi bizi de üzmüştür.

Bir bölümü denizde kalan ve normal koşullarda belediyelere bedelsiz olarak terkedilmesi gereken kamusal alanların 'yatırımcıya fırsat' olarak sunulmasını şaşkınlıkla izlemekteyiz.

Konunun uzmanı TMMOB’a bağlı Meslek Odalarının 06.07.2020 tarihindeki açıklamalarında belirttiği gibi "…Kamuculuğu, toplumculuğu, hakkaniyeti, planlama ilkelerini geçtik… Utanması olan, bu taşınmazları satışa çıkarmaz. Satışa çıkarılan bütün kamusal alanların, yine kamu kurumları tarafından satın alınacak olması ihtimali bile bu gerçeği değiştirmez. Yapılması gereken açıktır. Gerek taşınmazların satışından, gerekse kamusal donatıların ve alanların özel mülkiyet eline geçirilmesinden vazgeçilmeli, bütün kamusal alanlar, ilgili kamu kurumlarına ve kamu kullanımına devredilmelidir..."

Karşıyaka Belediyesi olarak 9 Temmuz 2020 tarihinde kamu kullanımındaki söz konusu alanların müzayede yoluyla satılmasına şiddetle karşı olduğumuzu ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesini beklediğimizi belirtiriz. Öte yandan Belediye olarak bu alanların kamusal kullanımda kalması için başta hukuki yol olmak üzere her türlü girişimde bulunacağımızı ifade etmek isteriz.

Bilinmelidir ki Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak birçok canlının yaşam bulduğu, halkın kullanımına açık olması, rahatça gezebilmesi, ulaşabilmesi ve spor yapması gereken bu alanların hiçbir şekilde tel örgülerle kapatılmasına, halkın ulaşamayacağı hale getirilmesine, plan değişikliği marifetiyle zaten yapı yoğunluğu ve yüksekliği açısından doygunluğa ulaşmış Mavişehir Bölgesinde yeni bir yapılaşma kararına müsaade edilmeyecektir...

İzmir’in ve Karşıyaka’nın kamu kullanımına açık olması gereken bu alanları satın almayı düşünen ve özel mülkiyete konu etmek isteyenler her aşamada ve her türlü işlemde karşılarında Karşıyaka Belediyesi’ni ve Karşıyaka halkını bulacaklardır.”