Büyükşehir Belediyesi, İğdeli Kooperatifi ile peynir alım sözleşmesi imzaladı. Yeni hedeflerinin pazarlama desteği olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu “Tarımı öldürmeyeceğiz, yeşerteceğiz” dedi

Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin desteklenmesi amacıyla Türkiye’de sözleşmeli üretim modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kiraz'da İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile "kaşar, tulum ve beyaz peynir" alımı için yeni bir protokol sözleşmesi daha imzaladı. Bayram havasında gerçekleştirilen törendeki protokole İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte Kiraz Kaymakamı Emin Kaymak, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül Özçınar ve Kooperatif Başkanı Süleyman Top imza attı.
Üreticilerin de katıldığı imza töreninde konuşan Başkan Kocaoğlu, tarım kooperatifleri ile yaptıkları alım anlaşmalarından sonra yeni hedeflerinin pazarlama olduğunu söyledi. Selçuk’taki Ege’nin en büyük soğuk hava deposu Deppo Efes’ten sonra Küçük Menderes’te de paketleme ve soğuk hava tesisi kuracaklarını söyleyen Kocaoğlu, “Tarımı öldürmeyeceğiz, yeşerteceğiz. Bu kısır döngüde, para kazanmadan tarıma devam edersek, yarın toprakla, hayvanla uğraşan adam bulamayacağız” diye konuştu. Tarım kesimine desteklerini artırarak sürdüreceklerini kaydeden Kocaoğlu, “Bugüne kadar başardıklarımız, sadece birbirimizi tanımak ve birlikte yol yürüyebileceğimizi göstermekten ibaretti. Asıl başarı bundan sonra gelecek. Kırsal kalkınmanın, yerelde kalkınmanın 13 senelik gayretle bilinirliğini, görünürlüğünü, üretimde belli bir büyümeyle başardık. Birbirimize güveniyor, inanıyoruz. İzmir modeli adıyla hizmet etmeye çalışıyoruz. Ama biz daha işin başındayız” dedi.

KOOPERATİFLERİN AĞABEYİ
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül Özçınar, Başkan Aziz Kocaoğlu’na, Kiraz Belediyesi yeni hizmet binasının yapımı için verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. Kooperatif Başkanı Süleyman Top ise, “Köylü milletin efendisidir, diyen Atatürk’ün yolundan giden ‘Tarımın Efesi’ Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. 1987 yılında kurulan kooperatifimiz 30 tonlarda üretim yapıyordu. Şimdi 140 tonlara çıkmıştır” dedi. Kiraz Kaymakamı Emin Kaymak da Kocaoğlu’na çok teşekkür ederek, “Kooperatiflerin ağabeyi biz hep birlikte sadece bir kooperatif değil tüm kooperatiflerle Kiraz’ı örnek bir ilçe kooperatiflik başarısı haline getirmek istiyoruz” dedi.

İhtiyaç sahipleri gülecek
Büyükşehir Belediyesi, İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 2017'de 142 bin kilo peynir için 2 milyon 408 bin liralık alım sözleşmesi yaptı. Büyükşehir tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak gıda paketi yardımı ile birlikte dağıtılmak üzere 2018 yılında da toplam 143 bin 600 kg peynir alım sözleşmesine imza attı.