İkiçeşmelik (Eşrefpaşa) ile Kestelli Caddeleri'nin kesiştiği köşede yer alan Tarihi İstiklal Okulu’nun 21 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilen restorasyon ihalesini 1.868.100 TLbedelle kazanan firma Koç-Ay İnşaat oldu. İki firmanın katıldığı ihalede en uygun teklifi veren Koç-Ay İnşaat yaklaşık 1 yıl sürecek olan restorasyon işlerini yürütecek. İhaleyi kazanan firma aynı zamanda Kemeraltı’nda bulunan Tarihi Kemeraltı Karakolu’nun restorasyon çalışmalarını da yürütüyor.

Bölgeye 2 Milyon TL Yatırım

İhale sonucunun değerlendirildiği TARKEM Teknik Komite Toplantısı’nda yaptığı çalışmaları anlatan inşaat firması, bu bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak olmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Kentimiz İzmir Derneği ve Konak Belediyesi iş birliğiyle İzmir Kalkınma Ajansı “Kültür Varlıklarının Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programı”ndan hibe almaya hak kazanan Yenilikçi Öğrenme Merkezi Projesikapsamında tarihi okul restore edilecek ve çocukların yenilikçi teknolojilerle tanışması için çeşitli atölye ortamları hazırlanacak. Toplam bütçesi 2 milyon TL’nin üzerinde olan projenin bölgeye canlılık getirmesi ve örnek bir proje olması bekleniyor.

İzmir Tarihi Kent Merkezi'nde yer alan Tarihi İstiklal Okulu, 1922 yılında İstiklal Erkek Numune Mektebi adıyla hizmet vermeye başlamıştır. Uzun yıllar işlevinin dışında kullanılarak kaderine terk edilmiş olan yapıyı, Konak Belediyesi 2016 yılında satın aldı. Restorasyonun ardından gerçekleşecek işlevlendirme çalışmalarının ardından tarihi okul yeniden eğitim için çocuklara kapılarını açacak. Kodlamadan uzay bilimlerine, robot yapımından marangozluk atölyelerine, giyilebilir teknolojilerden tarım teknolojilerine kadar çocukların önce öğreneceği sonra kendi projelerini geliştireceği, dünya standartlarında bilgi, tasarım ve yenilik üreten bir merkez olacak.