Türkiye'nin ilk yerel festivali olan İzmir'in Bergama ilçesinde düzenlenen 82. Uluslararası Bergama Kermesi, bir hafta boyunca kenti adeta düğün yerine çevirdi. Kermes, binlerce kişinin hep bir ağızdan söylediği İzmir Marşı'yla sona erdi.

Bergama Kermesi'nin son gününde her yıl olduğu gibi Kozak etkinliklerine de yer verildi. Kozak Kermes Alanı'nda yapılan etkinlikler, halk oyunları gösterileriyle başladı. Grup Mecaz birbirinden güzel türkülerle etkinliğe katılanları coşturdu. Akşam etkinlikleri öncesinde ise Endüstri Meslek Lisesi önünden başlayarak, Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan geleneksel kapanış kortejine yüzlerce vatandaş ellerinde bayrak ve marşlarla eşlik etti.



Kermesin kapanış konuşmasını yapan Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, "Bugün özel bir gün. İzmir'imizin kurtuluş günü. Büyük komutanın 'Geldikleri gibi giderler' dediği gün. Gazeteci Hasan Tahsin'i, atlı süvarileri, Yüzbaşı Selahattin'i ve ebedi komutanımızı saygıyla andık. Bizlerin sorumluluğu bu ülkemizdeki bağımsızlığı, özgürlüğü, birliği, dayanışmayı korumak ve cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmak. Bu bilinçle Bergamalılar Mustafa Kemal'e nasıl sahip çıktılarsa, onun bize emaneti olan Bergama Kermesine de sahip çıktılar. Kermes 1937'de ilk yapıldığında o dönemin gazetelerinde 'Atatürk Bergama'sında Atatürk Şenliği Yapıldı' diye başlıklar atıldı. O nedenle kermes, bizim için çok önemli. Katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

GÖRSEL ŞÖLEN


Akşam etkinliklerinde ise neyzen Mercan Dede'nin Bazilika'da verdiği konser beğeniyle izlendi. Başkan Gönenç, konser sonrası dakikalarca ayakta alkışlanan Mercan Dede'ye, katılımlarından dolayı teşekkür ederek, bir plaket verdi. Cumhuriyet Meydanı'nda sevilen özgün müzik şarkıcısı Onur Akın, konserinde ise adeta görsel şölen yaşandı. Meydanı dolduran yaklaşık 10 bin kişi ellerindeki cep telefonlarının ışıklarını açınca dikkat çeken bir görüntü ortaya çıktı. Kermesin son konseri, binlerce kişinin hep bir ağızdan 'İzmir Marşı'nı söylemesiyle sona erdi. DHA