Haber/ Lütfü DAĞTAŞ

Halen kanalizasyon şebekesi olmadığı için evsel atıklarını fosseptiklerde toplayan Mordoğanlılar, İZSU tarafından yapımı planlanan kanalizasyon şebekesinin bağlanacağı atıksu arıtma tesisinin kurulacağı yerin yanlış olduğunu belirtti ve plan tadilatı yapılarak yer değiştirilmesi konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na dilekçe verdi.

Mordoğan Mahallesi Kütlücek Mevki sakinleri adına söz konusu imzaları toplayarak dilekçeyi ileten Lütfü Dağtaş, yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi Karaburun İlçesi Mordoğan Mahallesinde kanalizasyon şebekesi bulunmamakta, atıksular halen fosseptiklerde toplanmaktadır. Mahallenin bu sorununun çözümü için kanalizasyon altyapısı İZSU tarafından planlanmış, buna bağlı atıksu arıtma tesisi ve deşarj noktası yapım yeri, döneminde, Mordoğan Belediyesi tarafından, 2003 yılında; Sulucadere Mevkii, Çatalkaya Mh. de yer alan 1349 ve 1351 no.lu parseller olarak belirlenmiştir. İZSU tarafından projelendirilen atıksu arıtma tesisinde dezenfeksiyon işlemi UV ile sağlanacak, deşarj, deniz içinde 500 m. sahil koruma bandı dışında gerçekleştirilecek olsa da bu konuda yapılacak yatırım, başta kirlilik olmak üzere, geri dönüşü olmayan pek çok sorunu da beraberinde getirecektir." Dağtaş, "Söz konusu arıtma tesisi ve deşarj noktasının, halkın denize girme, güneşlenme gereksinmesini giderdiği son derece temiz bir koyda yapılması hatalıdır. Koy, sert rüzgarlara kapalı olup, deniz suyu son derece temizdir. Adı geçen koya komşu koylar da benzer biçimde çoluk çocuk denize girdiğimiz yerlerdir" dedi.

Soyer'e çağrı yaptılar

Dağtaş şöyle devam etti: "İZSU, konuyla ilgili başvurularımızı, dezenfeksiyon işlemleri ile koku giderim işlemlerinin modern teknoloji ile yapılacağı bilgisiyle yanıtlıyor olsa da, öncelikle psikolojik açıdan bizlerin buradan denize girmemiz artık mümkün olmayacaktır. İZSU, deşarjın 500 m. deniz dibinden ileriye yapılacağı görüşünü kıyı korumayı esas alarak dile getirmektedir. Oysa burada konu; kıyı koruma olmayıp deniz suyunun temizliğiyle ilgilidir. İZSU’nun, en ekonomik yatırım, gözüyle baktığı bu hatalı yatırım; telaffuz edilemez bir pahaya yol açacaktır. Manal Koyu, Balıklıova Körfezi’nde hakim rüzgar ve akıntı yönü içeriye olduğu için kirlilik kısa sürede kendini belli edecektir. Bölgenin hava fotoğraflarının bilimsel açıdan incelenmesi sorunu tüm boyutlarıyla ortaya koyacaktır." Dağtaş, "Koyun, kirlenme riski dışına çıkarılması adına plan tadilatı yapılarak arıtma tesisi ve deşarj noktasının açık denize olacak biçimde konuşlandırılması talebimizi yöre sakinleri olarak çevreci duyarlılığıyla tanıdığımız İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e topladığımız imzalar ekinde dilekçe olarak ilettik, hassasiyet bekliyoruz” dedi.