İzmir'de nergis kokulu günler başladı. Büyükşehir Belediyesi ve Karaburun Belediyesi'nin Yarımada'nın başlıca ürünleri arasında yer alan nergis çiçeğini dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlediği Karaburun Nergis Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

“Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” doğrultusunda bölge ekonomisine yöresel ürünlerin ön plana çıkarıldığı festivallerle can veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamdaki etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Özellikle Karaburun ve çevresinin önemli ürünleri arasında yer alan nergis çiçeğinin tanıtılması amacıyla düzenlenen Karaburun Nergis Festivali ilçeye renkli ve hareketli bir gün yaşattı. Üreticiler tarafından açılan birbirinden güzel nergis stantları ziyaretçilerin beğenisini toplarken, bölge halkının satışa sunduğu yerel ürünler de büyük ilgi çekti. Festival kapsamında "En Güzel Nergis Bahçesi" yarışması da düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası ve "Big Band" grubu i se festival için Karaburun'a gelenlere keyifli bir gün yaşattı.

Nergis üretimi yeniden canlanacak


İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ, festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada Yarımada'da üreticinin desteklenmesi için çeşitli festivaller düzenlendiğini, Karaburun Nergis Festivali'nin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Son zamanlarda görülen bir hastalık nedeniyle üretimin düştüğü dile getiren Tunçağ, "Büyükşehir Belediyesi, Karaburunlu üreticilerle el ele vererek, şimdilik 40 üreticiyle birlikte nergisi yeniden temel ürün haline getirmek için çalışma yapıyor. Umarım en kısa zamanda hedefe ulaşılacaktır. Aziz Kocaoğlu Başkanımızın temel hedefi yerelde kalkınma. Bunun temel direği de tarım sektörü. Elimizde çok çarpıcı bir veri var. Türkiye'de tarım yüzde 2,5 ilerlerken bu rakam İzmir'de yüzde 5,5 seviyesine ulaştı. Bu da B üyükşehir Belediyesi'nin tarıma, üreticiye verdiği desteklerle sağlanıyor" diye konuştu.

Üreticiye uzman desteği verilecek


Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yakın döneme kadar yok olmaya yüz tutan nergisin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yeniden önemli bir gelir kapısı haline geldiğini belirterek şöyle devam etti:"Bu desteği yeterli görmeyen Büyükşehir Belediyesi nergis üretimini üst seviyelere çıkarmak için yeni bir adım atıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri üretimi artırmak için uzmanlarını buraya gönderecek. Nergis soğanı dağıtarak ve teknik destek vererek bölgenin kalkınmasına destek verecek. Bu destekleri nedeniyle üreticiler adına Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na çok teşekkür ediyorum."

Festival kapsamında düzenlenen "En Güzel Nergis Bahçesi" yarışmasında Karaburunlu üreticilerden birinci olan Ferhan Üçer, ikinci Muhsin İnan ve üçüncü olan Önder Öğüt de ödüllerini törenle aldı.