İzmir mutfağını yaşatmak, sofra kültürünü genç nesillerin öğrenmesini sağlamak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Mutfak Konak: İzmir Lezzetleri Festivali’nde İzmir mutfağına ve kültürüne emek vermiş, bu değerlerin korunması için çaba göstermiş isimler de unutulmadı.

Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen festivalin ilk gününde, İzmir Aşçılar Derneği (İAD) ve İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği (İZPAD) tarafından meslekte uzun senelerini geçirmiş, İzmir mutfağına hizmet etmiş, sofra kültürünü tanıtan ve yaşatanlara başarı ve emek ödülleri verildi. Kültürpark Fuar Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşen “Ömür Boyu Başarı ve Emek Ödülleri töreninde ustalar ödüllerini Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın elinden aldı.

TURİZM EKONOMİSİ CANLANIYOR


Törene baş aşçı ceketiyle katılan Başkan Sema Pekdaş, emek yemenin sadece nefsi köreltmek ve doymaktan ibaret olmadığını, yediğinden zevk almak olduğunu, sofralardaki muhabbetin ve dostluğun, insan sıcaklığının da ortaya çıkması anlamına geldiğini söyledi. Yemek, muhabbet ve lezzeti paylaşmak için olduğunda tadının başka, karın doyurmak için olduğunda tadının başka olduğunu dile getiren Pekdaş, yemeğin bir kültürü doğurduğunu, turizm ekonomisini de canlandıran bir sektör haline geldiğini söyledi. Pekdaş, “Sofra kültürünün hangi kültür birikimiyle ortaya çıktığını ve kültürümüzü nasıl zenginleştirip gelecek kuşaklara neler aktardığı önemlidir. İnsanların iletişime geçtiği en rahat yer sofralardır” dedi.

DİPLOMA HİÇBİR ŞEY, MESLEK HERŞEY


Başkan Pekdaş, yıllarını yemek yapmaya adamış aşçılara seslenerek, “Sizler lezzetlerinizle insanların mutlu olmasını sağlıyorsunuz. Yaratıcılık yemeği çeşitlendirmekle başlıyor. Belediye başkanının görevi de budur. İnsanların mutluluğu için çalışmak, memnuniyeti artırmak. Bizim amacımız insanların mutlu olmalarını sağlamak. Biz mutluluk adalarını çoğaltarak mutluluğun her tarafta yaygınlaşmasını sağlamak zorundayız. Zor günlerden geçiyoruz. İnsanlarda heyecanı, umudu hiç eksiltmeyecek çabalar bunlar. Damağımızı çatlatan, bizim ağzımızdaki lezzet duygusunu artıran, yıllarını verdikleri bu meslekleri nedeniyle ustalarımıza teşekkür etmek istedik. Bu bir vefadır, teşekkürdür” diye konuştu. Her işi yaparım diyen gençlere de seslenen Pekdaş, “Bir mesleğiniz olsun. Aşçılık, kuaförlük… her neyse. Diploma hiçbir şey, meslek her şey” diyerek herkesin birer mesleğinin olması gerektiğini söyledi.

İZMİR MUTFAĞINA SAHİP ÇIKANLARA TEŞEKKÜR


Başkan Sema Pekdaş, konuşmasının ardından aşçılık gibi el emeği ve yetenek isteyen bir mesleğe yıllarını vermiş usta aşçıları onurlandırmak istediklerini belirterek, meslekte 40 yıl ve üzerinde bu mesleği yapanlara plaketlerini takdim etti. Törende ebediyete göçen duayen isimlere de gıyaplarında yakınlarına plaketleri verildi.