Haber/ Didar DEMİRCİ

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve geldikten sonra tamamladığı 1 yılın ardından yaptığı projeleri ve yapacaklarını düzenlediği toplantıyla anlattı. Bornova Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki toplantıda slayt gösterisiyle yapılanlar işler gösterildi. Korona virüs sürecinde gelirlerin ciddi anlamda düştüğünü belirten Başkan İduğ, buna rağmen önümüzdeki bir yılın tüm borçlarının ödendiğini söyledi.

‘Kurumsal hafıza’

Türkiye’deki belediyelerin en büyük sorunlarından birinin kuramsal hafıza eksikliği olduğunu ifade eden Başkan İduğ, “Bizim amacımız kurumsal bir Bornova. Kişiye değil sisteme bağlı. Bunu yapabilmek için kurumlarla işbirliği içerisinde olunmalı. İzmir’de ne kadar kurum varsa yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde olmalı. Bu nedenle İZTO ve EBSO’yu bu yılın sonunda Bornova’da göreceksiniz. Bunu da veriyle yapıyoruz. Artık dünyada en önemli şey veri. Kurumsal hafıza için en önemli şey bu. Bizim mirasımız kurumsal hafıza olacak” dedi. İduğ, veri akışının zaman kaybı olmadan alına bilmesi için, sivil toplum kuruluşlarının bir arada olduğu bir binanın hazırlığına başladıklarını dile getirdi.

Belediyenin bütçesinin yüzde 10’unun araç kiralarına gittiğini fark ettiklerini söyleyen Başkan İduğ, araç kiralamak yerine satın almaya yöneldiklerini, hizmet binası yapmak yerine de bina satın aldıklarını kaydetti. İduğ şunları söyledi; “Bu araçların her yıl kiraları artıyor. Biz de atın aldık. Bunun içinde 5 milyon teşvik aldık ve bir yılda kendini amorti eden sistem kurduk. Biz Uluslararası Şahibe Derneği’ne kayıtlı olan ilk belediyelerden olacağız. Gittik Devlet Malzeme Ofisi’nden bu 105 aracı temin ettik ki, süreçler şeffaf olsun. Bir belediye hizmet binası projemiz var. Bu her belediyeye lazım. 39 bin metre bina ile 15 bin metrekare otopark istediğinizde bugün ki şartlarda 200 milyon liradan aşağıya bunu yapamayız. Bunu yaparsak beş yıl proje üretemezdik. Bizim bu ilçeyi büyütmek için mutlaka yatırım yapmamız lazım. Bornova Belediye Binası’nın hemen girişindeki bankanın binasını dört milyon liraya satın aldık. Ayrıca Cumhuriyet Meydanı’ndan bir sekiz katlı binayı da altı milyona aldık. Bunun bütçesini de Özkanlar Pazarı’ndan gelen bütçe ile yaptık, belediyemizin kasasından bir kuruş çıkmadı.”

'Eğitimde fırsat eşitliği yarattık'

Dijital Sınıf için harekete geçtiklerini aktaran İduğ, bu süreçte eğitimde fırsat eşitliği yaratmak isteyerek uzaktan eğitim için harekete geçtiklerini kaydetti. Bu projeler sürecinde pandemi süreciyle karşılaştıklarını belirten İduğ, “Kriz belediyeciliği yaptık. Bu süreçte 105 aracı satın almış olmamız çok işimize yaradı. Günde yedi saat çalışan temizlik araçları 24 saat çalışarak, Bornova’yı temizledi. Sağlıkla ilgili temizlik yanında tekstil atölyemizde maske dikmeye başladık, Kızılay ile işbirliği içinde günde 30 bin maske ürettik. Yine iş dünyası ile STK’larla el ele verdik, 20 bin 500 erzak paketini, bize teslim ettiler, biz de vatandaşlara ulaştırdık. Proaktif bir belediyeyiz, karşılaşabileceğimiz tüm krizleri hesaplamaya çalışıyoruz" dedi. Bornova Belediyesi’ni 37 milyon lira borç ile devraldıklarının altını çizen Mustafa İduğ, “Hemen her belediyenin borcu var. Biz borcu en az olan belediyelerden biriyiz" diye konuştu.