Gaziemir Belediyesi, memurların TİS'ten doğan ücretsiz ulaşım hakkı için Büyükşehir'e görüş sordu; yıllık bin 248 kontör yüklenebileceği yanıtı aldı. Ancak sendika bunun avantaj sağlamadığı görüşünde.

Haber / Umut KARAKOYUN

Memurlar, ücretsiz ulaşım hakkından yararlanmak için eylem üstüne eylem yaparken yeni bir gelişme personeli heyecanlandırdı. Tüm Yerel-Sen, hükumet ile Memur-Sen arasında yapılan toplu sözleşme sonucunda, personelin ulaşımdan ücretsiz faydalanabileceği maddesi üzerine, İzmir'deki bütün ilçe belediyelerine yazı gönderdi. Sendika, yerel yöneticilere sözleşmedeki maddeyi hatırlatarak, memurların toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanması gerektiğini belirtti. Tüm Yerel-Sen'in yazısı üzerine, Gaziemir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'ne resmi yazı ile başvurarak, memur personelin mesaiye geliş ve gidişleri için kullanacakları toplu ulaşım kartı bedeli ve aylık biniş ücretleri konusunda görüş istedi.

SENDİKA TEPKİLİ

ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek imzası ile ilçe belediyesine gönderilen yazı, memur sendikalarının tepkisini çekti. Yazıda, 2017 yılı için personel ulaşım servis tanıtım kartı kullanım bedelinin, kart bedeli hariç aylık 260 TL olduğu belirtildi. Kartlara aylık 104 kontör üzerinden yıllık 1248 kontör yüklenmesi gerektiği ifade edilen cevap yazısında, yıllık bin 248 kontörün aşılması halinde, aşılan bu miktarın ilçe belediyesinden tahsil edileceği kaydedildi. Toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanmak isteyen memurları bir kez daha hayal kırıklığına uğratan bu gelişme, Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Tamer Yiğit Güler'i de kızdırdı. Geçtiğimiz Ağustos ayında hükumet ile yapılan toplu iş sözleşmesinde (TİS), memurların büyükşehirlerde toplu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalandırılabileceğine dair maddenin de yer aldığını hatırlatan Güler, İzmir'de bu konuda ilçe belediyeleri ile Büyükşehir arasında uzlaşma sağlanamadığını açıkladı.

HİÇBİR AVANTAJ YOK

Büyükşehir Belediyesi'nin hesabının, memurları sevindirmediğini çünkü personelin hiçbir avantaj elde etmediğini kaydeden Tamer Yiğit Güler, “Büyükşehir, toplu taşımada kullanılan İzmirim Kart'a, belediyelerin para yüklemesi gerektiği görüşünü savunuyor. Bizim burada bir karımız da avantajımız da yok. Birçok kesim indirimli veya ücretsiz faydalanırken, biz bu hakkımızdan faydalanamıyoruz” dedi. Güler, birçok büyükşehir belediyesinde bu sorunun aşıldığını ancak İzmir'de kördüğümün çözülemediğini ifade etti. İlçe belediyelerinin, Büyükşehir Belediyesi'nin tüm yükü sırtlamasını istemediğini, kendi bütçeleri el verdiği ölçüde ücretin bir kısmını karşılama konusunda istekli olduklarını aktaran Güler, “Ama bu rakamlarla hangi ulaşım kartını almanın anlamı var? Öğrenci indirimi, öğretmen indirimi yapabiliyorlar. Polisleri ücretsiz bindiriyorlar fakat biz bu haktan faydalanamıyoruz. Bu konuda belediyenin önünde yasal bir engel de kalmadı” dedi.

Sorun aşılamıyor

Ulaşımdan ücretsiz faydalanmak istediklerini vurgulayan Güler, en kötü ihtimal olarak ise belediyenin memur başına yıllık 200 lira gibi bir kart ücreti alabileceğini ve belediyenin kontörü bir gidiş bir geliş olmak üzere kendisinin yükleyebileceğini söyledi. Başkan Güler, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin önünü açmalı. Açmadığı takdirde sorun çözülmeyecek. Birçok büyükşehirde bu sorun aşıldı. Ama Büyükşehir bu rakamları ilçe belediyesinden isterse, ilçe bunu karşılayamaz. Ücretsiz ulaşım hakkını istiyoruz” dedi.