Katliamın 26’ıncı yılı nedeniyle düzenlenen anma programında konuşan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, yargı sürecini hatırlatarak adalet çağrısı yaptı. Kılıç, “Madımak’ın katileri, Menemen’de Kubilay’ı şehit eden, Maraş’ı, Çorum’u katleden, şort giyen kadına tekme atan, Kemal Kılıçdaroğlu’nu linç etmeye çalışanlardır” dedi.

Türkiye tarihinin kara lekesi Sivas Madımak katliamında can veren 35 kişi Buca’da unutulmadı. 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kente gelen aydınların kaldığı Madımak Oteli, gerici cumhuriyet düşmanları tarafından ateşe verilmişti. Devletin seyirci kaldığı katliamda, içlerinde ozan, sanatçı, şair, gazetecilerin olduğu 33 aydın ve 2 otel görevlisi hayatını kaybetmişti.

Katliamın 26’ıncı yıldönümünde Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı’nda anma töreni düzenledi. Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç’ın katıldığı etkinlikte Türk Halk Müziği Sanatçısı Tolga Gül, türkülerini Madımak için söyledi.

Sivas ne ilk ne de sondur

Tören, Madımak anısına hazırlanan görüntülerin gösterimiyle başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştiren Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Feryat Bakan, ”Sivas ne ilk ne de sondur. Kerbela’dan bu yana katliamlarla yakıldık. 33 aydınımız tekbirler eşliğinde, devletin gözü önünde katledildi. Alevi halkına ve tüm ilerici, aydın kitlelere baskı, bugün hala devam ediyor” şeklinde konuştu.

Menekşe ve Koray’ın annesinin hala gözü yaşlı

Bakan’ın ardından konuşmasını gerçekleştiren Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “ Tam 26 yıl önce 16 yaşında bir çocukken televizyonlarda izlemiştim bu vahşeti. Kana susamış canilerin ateşe verdiği bir otel, seyirci kalan yetkililer ve değerlerini büyüdükçe daha da anlayacağım aydınlar… Televizyon hayatını kaybedenlerin isimlerini açıkladığında 14 yaşındaki Menekşe Kaya ve 12 yaşındaki Koray Kaya’yı gördüm. Bir insan 12 ve 14 yaşındaki iki kardeşten ne isteyebilir ki? Hangi vicdan, hangi mantık 2 çocuk ve birbirinden değerli 33 aydını katleder? Bugün Sivas Madımak katliamının üzerinden tam 26 yıl geçti. Madımak’ın ateşi hala sönmedi. 35 canımızı katleden Cumhuriyet düşmanları, bugün hala serbest, katliamın arkasındaki güçler hala gün yüzüne çıkarılmadı, Menekşe ve Koray’ın annesinin hala gözü yaşlı” ifadelerini kullandı.

Demokratik bir ülkede…


Katliamın yargı sürecini hatırlatarak adalet çağrısı yapan Başkan Kılıç, “Dünyanın neresine giderseniz gidin insanı dehşete düşüren, tartışmasız katliam olan bu olay, tarihimizin kara lekelerinden biri olarak vicdanları kanatmaya devam ediyor. Neden mi? Çünkü demokratik bir ülkede bu tür bir katliamın sorumluları büyüğünden küçüğüne tespit edilir ve bu acıların bir daha yaşanmaması için en ağır biçimde cezalandırılır” dedi.
Başkan Kılıç, “Biz bu senaryoyu maalesef Türkiye tarihinde defalarca gördük. 26 yıl önce türkü söylemekten, Anadolu kültürünü yaşatmaktan başka hiçbir amaçları olmayan birbirinden değerli aydına yapılan saldırı basit bir saldırı değildir. 2 Temmuz’da Madımak’ın katileri, Menemen’de Kubilay’ı şehit eden, Maraş’ta evlere çarpı işaretini koyan, Çorum’da çocukları katleden, 1977’de 1 Mayıs’ı kana bulayanlardır. O katiller; şort giyen kadına tekme atanlar, el ele tutuşan sevgilileri darp edenlerdir. Şehit cenazesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu linç etmeye çalışanlardır! Bugün kendinden olmayanı terörist ilan eden, hukuku kendi çıkarları için silah olarak kullanan bir zihniyetle nefret tohumları ekilmeye devam ediyor. Bizler, Madımak’ın katilleri yargılanana kadar, Türkiye’de barış ve kardeşliği sağlayana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Sivas bitmedi. Eğer Sivas bitmediyse, bizler de ‘Sorumlular gerçekten yargılansın’ demeye, vicdanımızın sesini dinlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.