İngiltere 2017 Spring Stampex Milli Pul Sergisi’nde Large Verneil (Büyük Venye) ödülüne layık görülen ‘Gezdim İzmir’in Sokaklarını 1895- 1910 Sergisi’ Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda açıldı.

Koleksiyoner Ercüment Tahtakıran’ın İngiltere 2017 Spring Stampex Milli Pul Sergisi’nde Large Verneil (Büyük Venye) ödülüne layık görülen ‘Gezdim İzmir’in Sokaklarını 1895- 1910 Sergisi’ Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) İzmirlilerle buluştu. Serginin açılışı geniş katılımla yapıldı. Açılışta “İzmir’de doğdum, İzmir’de büyüdüm, İzmirliyim’ diyerek söyleşisine başlayan Koleksiyoner Ercüment Tahtakıran, sergilenen eserlerin çok heyecanlı olduklarını ve aslında yüzyıllar sonra ayrıldıkları şehirle buluştuklarını ifade eetti. Eserleri taramaya 25 yıl önce başladığını kaydeden Tahtakıran, “İzmir’in hikâyelerini onlar anlattı. Hepsinden ayrı ayrı hikâyeler dinledim. Şehrimin o dönemindeki Levantenlerini, Ermeni yurttaşlarımızı, Rum ve Türk ailelerinin dostluklarını, eğitimlerinden tutun da ticaretlerine kadar her şeylerini anlattılar. 2016’da sergi dönemi başladı ve kendileri o dönemin özelliklerini ve güzelliklerini dünyaya anlatmaya başladı. Hatta hayran bıraktılar ki, Büyük Venye Ödülü alarak sevinçle döndüler. En çok istekleri ise hemşerileriyle buluşmaktı ve bana anlattıklarını herekse anlatmak istiyorlardı. İşte başta bu imkânı sağlayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’a ve çalışanlarına sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.

BÜYÜK MUTLULUK

Açılışta konuşan bir diğer isim de EBSO Başkanı Ender Yorgancılar oldu. “Kültür ve sanat, toplumun gelişmesi için en önemli göstergelerinden biridir” diyerek sözlerine başlayan Yorgancılar, “Tahtakıran'In İzmir’in tarihini ve sokaklarını gösteren bu eserleri her bir taraftan toplayarak, sergiyi burada açmış olması büyük bir mutluluk. Bizden önce açmış olduğu yerlerde de gerek ülke içinde gerekse ülke dışında almış olduğu ödüllerden dolayı büyük mutluluk ve keyif duyuyorum. Umarım bu örnekler çoğalır ve EBSO olarak sadece sanayicilerin sorunlarına eğilmekten ziyade ilimizle ilgili yapılacak kültür ve sanat çalışmalarına da elimizden gelen desteği vermeyi sürdürürüz. Bütün bu durumun yanı sıra özellikle sanatseverlere de katılımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.



3 Ocak'a kadar açık

Modernleşme sürecinde apartman yaşantılarının birçok anıyı da götürdüğünü söyleyen Ercüment Tahtakıran, koleksiyon yolculuğunda en büyük mutluluğunun İngiltere’den aldığı 2017 Spring Stampex Milli Pul Sergisi’nde Large Verneil (Büyük Venye) ödülü olduğunu, 3 sene sonra yapılacak uluslararası koleksiyon yarışmasına da şimdiden hazırlandığını belirtti. EBSO ile İzmir Kültür ve Tarih Araştırmaları Derneği İşbirliği’nde gerçekleşen ve 200 civarında orijinal eserin yer aldığı ‘Gezdim İzmir’in Sokaklarını 1895-1910 Sergisi’ 3 Ocak 2018’e kadar açık kalacak.