Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Körfez Geçişi Projesi gerginliği yaşandı. AKP grubu projenin İzmir Ulaşım Ana Planı'nda yer almadığını söyleyince Başkan Kocaoğlu, "İktidar lafa gelince 45 milyar yatırım yaptığını söylüyor. 13 milyar yapılmıştır. Biz de 14 milyar yaptık" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ocak ayı 2. birleşimindei İzmir Ulaşım Ana Planı anlatıldı. Sunum yapıldıktan sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Ulaşım Ana Planı'ndan, Körfez Geçişi Projesine yer verilmemesini eleştirdi. Doğan, "Körfez Geçişi Projesine karşı değilmiş gibi duruyorsunuz ama proje AK Parti dönemde kazandırılmasın diye çaba sarf ediyorsunuz ve ideolojik yaklaşıyorsunuz" deyince, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "Kendi önerdiğim projeye şimdi karşı çıkmam mümkün değil” cevabını verdi.

[caption id="attachment_95160" align="alignnone" width="656"] Bilal Doğan, projenin yapılması halinde İzmir trafiğinin rahatlayacağını ve ekonomiye katkı sunacağını savundu.[/caption]

DOĞAN TEPKİ GÖSTERDİ


Ancak eleştirilerini sıralamayı sürdüren Bilal Doğan, projenin yapılması halinde İzmir trafiğinin rahatlayacağını ve ekonomiye katkı sunacağını savundu. Doğan, şunları söyledi: “Körfez Geçiş Projesinin ana planda yer alamaması bir eksikliktir. Çalışma yapılırken Körfez Geçiş Projesiyle sahilden sahile 31 kilometre mesafe kısaltması yapılacağını, çevre yolundan 52 kilometre mesafe kısaltması olacağı bilinirdi. Plan objektif yapılmış olsaydı Körfez Geçişi Projesinin hakkı verilirdi. İzmir trafiğine ne kadar rahatlama yapılacağını görürdük, ekonomiye ne kadar katkı koyacağını görürdük.” Doğan'ın sözleri, AKP ile CHP'li meclis üyeleri arasında tansiyonu yükseltti. Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Doğan’ın sözlerine tepki göstererek, salondan çıktı.


BEN ÖNERDİM KARŞI ÇIKMAM


Doğan'ın eleştirilerine yanıt veren Kocaoğlu, bu süreçte 200’ün üzerinde kurumla toplantılar yapıldığını açıkladı. Kocaoğlu, şunları söyledi: “AKP döneminde yapılmasın diye bir düşüncem olamaz. Kişi kendinden biliyorsa işi ona saygı duyarım. Bangır bangır söylüyorum. Körfez geçişi yokken, böyle bir proje daha yokken Kordon’dan yol geçirilmeye çalışılırken, Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezenkara iken, karayolları Bayındırlık Bakanlığına bağlıyken, Ergezen, Binali Yıldırım ve genel müdürlerle bir konuşmamız geçti. Dediler ki ‘tünel yapacağız.’ Ben ‘Karataş’a doğru gidin ve Konak’ı geçin’ dedim. ‘Yalnız bir şartım var. Pasaport ile Pier arasını nasıl geçeceğinizi anlatın, projesi yapın’ dedim. ‘Bu kente iyilik yapacaksınız, Körfez’i tüp geçitle geçin’ dedim. Binali Yıldırım 45 gün sonra geldi, ulaşım sohbeti yaptı. Bu projeyi söyledi. O zaman önerdiğim projeye şimdi karşı çıkmam mümkün değil.”

[caption id="attachment_95159" align="alignnone" width="656"] Körfez Geçişi Projesi[/caption]

Devlet İzmir için bizden az çalışıyor


Başkan Aziz Kocaoğlu, "Ege Bölgesinden tek bütçeye artı katkı koyan kente, bir büyükşehir belediyesinden daha az yatırım yapan bir merkezi Hükümet. Lafa gelince 45 milyar yatırım yapılmış. 13 milyar yapılmıştır. Biz de 14 milyar yaptık. Koskoca devlet İzmir’e, İzmir halkına 14 senede büyükşehir belediyesinden daha az yapmayı reva görmüştür” dedi.