Belediye Meclis toplantısında AKP'li Bilal Doğan'ın 'Aday olmak için mi projeleri bitirmiyorsunuz' eleştirilerini yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu şartlarda aday olacağız, elimiz mahkum” dedi

Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayının ilk birleşimini Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığında yaptı. Toplantının dilek ve temenniler bölümünde, AKP ile CHP'li üyeler bir kez daha karşı karşıya geldi. AKP Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Büyükşehir Belediyesi'ni kentsel dönüşüm projeleri üzerinden eleştirdi. Belediyeyi kentsel dönüşüm yapamamakla suçlayan Bilal Doğan, “Uzundere ve Ege Mahallesi projelerinde 9 kez ihaleye çıkıldı. Gelinen nokta ise herkesin malumu. Peki ne olacak? 2019’daki yerel seçimler yaklaşıyor. Yoksa ‘projeleri bitiremezsem yeniden aday olurum mu?’ diyeceksiniz” dedi. Doğan'ın sözleri, Başkan Kocaoğlu'nu gülümsetirken aynı zamanda adaylık sinyali vermesini sağlayan cümlelerin de sarf edilmesini sağladı. Kocaoğlu, “Olacağız artık. Bu şartlar altında ne yapalım? Mecbur, elimiz mahkum” sözleri ile Doğan'ın açıklamasına karşılık verdi. Bilal Doğan, açıklamasının devamında, kentsel dönüşüm konusunda Ankara'yı örnek gösterdi. Doğan'ın sözlerine CHP sıralarından 'Madem iyiydi neden Melih Gökçek görevden alındı' sorusu yöneltildi. Bilal Doğan ayrıca, riskli alan ilan edilmesine rağmen çalışmaların 6 yıldır başlamadığı Karabağlar Kentsel dönüşüm alanını da örnek gösterdi. Doğan'a yanıt Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'ndan geldi.

BİZ Mİ GÖRMÜYORUZ?

Başkan Muhittin Selvitopu, “Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi için 2004'te kanun çıktı. Sene 2017. 13 yıl geçmiş ama halen o proje bitmiş değil. Hem de çok özel kanun çıkarılmasına rağmen… Bütün devlet kaynakları da bu projede kullanılmıştır. Bir de Bursa örneği vardır. Bursa’daki örnek bir cinayettir. Dönüştürülemez bir alan yaratılmıştır. Bursa’nın silüeti değiştirilmiştir. O silüeti geri getirmek mümkün görünmemektedir. İstanbul’da Fikirtepe projesi vardır. Senelerce insanlar mağdur olmuştur. Sulukule içler acısıdır. Mülk sahipleri tamamen oradan koparılmıştır. Bu mudur kentsel dönüşüm? Bu mudur sosyal dönüşüm?” diye konuştu. Karabağlar’da da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Selvitopu, adeta isyan etti. 'Belirtilen alanda bir şey yapılıyor da biz mi görmüyoruz' diye soran Başkan Selvitopu; “540 hektarlık alan var. 101 hektarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamulaştırdı. İmar planını yaptı. Biz zaman zaman uyarıları yaptık. Düzeltilmesi gereken noktaları gösterdik. Israrla bunlar dikkate alınmadı. Tabii ki dava açtık. İptal ihtimali görülünce planlar yenilendi. En son yapılan plan var. Karabağlar Belediyesi’nin 10 dönümlük yeri var. Orada belediye hizmetleri olmayacak mı? Olacak. 10 dönümlük yer de konuta açıldı. Belediye arsası yok edildi. Tüm bunlar kentsel dönüşüm değil” dedi.

YAP-SATÇILIK YAPILIYOR
Selvitopu'nun ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iktidara ince mesajlar gönderdi. Kensel dönüşümde kavram karmaşasının olduğunu söyleyen Kocaoğlu, kentsel dönüşümün yap-satçılık olmadığını dile getirdi; “Alsancak’ta Birinci Kordon’da harçtan yararlanacağım diye aynı binanın yıkılıp yapılması kentsel dönüşüm müdür? 540 hektar alanın 100 hektarının kamulaştırılıp imara açılması, İller Bankası'nı ucundan bulaştırmak, bunu kamu adına yapmak, sonra ihaleye çıkartmak kentsel dönüşüm müdür? Bunu herkes yapıyor. Bu kentsel dönüşüm değil. Bu ‘yap-sat’çılıktır. Yapar para kazanırsın. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı böyle bir şeye alet olmaz. Siz ‘yap-sat’çılık yapıyorsunuz kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz” diye konuştu. Kocaoğlu; “ Uzundere TOKİ’nin arkasındaki 900 dönümlük yeri imara açmanın 'Ey gecekondu sahibi, ey çarpık yapı sahibi, ey depreme dayanıksız ev sahibi sen burada otur, herhangi bir felaket olursa altında kal, ben kentsel dönüşüm yapmayacağım. Kamulaştırdığım arazileri imara açarak konut üreteceğim’ demektir” açıklamasında bulundu.

PARA LAZIM DEĞİL
Kentsel dönüşüm konusunda çalışmaların yavaş gittiği yönünde eleştirileri haklı bulan Başkan Kocaoğlu, çalışmaların yavaş olmasının gerekçelerini şu ifadelerle açıkladı: “Yavaş gidiyoruz. Niye? İhaleye girecek firmalar hem Ege Mahallesi’nde hem Uzundere’de karlarını maksimize etmek için girmiyorlar, girmezler. Yarın daire fiyatları arttığı zaman girecekler. Biz inançla, kurduğumuz yöntemle gidiyoruz. Böyle bir yöntem kurup ülkenin gündemine getirdiniz mi getirmediniz mi? Böyle bir şey düşündünüz mü? Tasarladınız mı? Vatandaşın, garibin yanında oldunuz mu olmadınız mı? Yavaş olur olmaz, onu ekonomik koşullar belirler. Hükumet, Fikirtepe’ye para lazımsa destek verecek. Benimkilere para lazım değil kardeşim. Kentsel dönüşüm yapılmadı! Kentsel dönüşümün felsefesinde problem var. Kentsel dönüşüme rant olarak bakılmaz. Belediye, şu, bu para kazanacak diye bakılmaz. Geçmişteki belediyelerin o günkü koşullarda zorunlu olarak bir problemi vardı. Bugün bize düştü. Biz bunun altından kalkacağız. Hem merkezi hükumet hem biz. Doğru düzgün iş yapmak zorundayız. Doğru yapacağız ki torunlarımız bir daha karşılaşmasın. Bizim yapmak istediğimiz budur. Siz bildiğiniz yoldan devam edersiniz.”

Hükumet değil biz yaptık
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın İzmir’e merkezi hükumetin gerçekleştirdiği yatırımlarla ilgili açıklamalarına da değinen Kocaoğlu, “Bir büyüğümüz, İzmir’e 45 milyar yatırım yaptık demiş. 15 senede 15 milyarı çıkarsın. Burası devlet, burası belediye. Harcanan paralar bellidir. Muhasebatta vardır. 45 milyar yatırım yaptık diye bir laf edilmez. Öyle bir yatırım da yok. İzmir’e 50 tane spor salonu yaptık diyorlar. Halkapınar, Karşıyaka, beldeleri diyorlarsa yapılanları biz yaptık. Bornova’dakini biz yaptık. Başka nerelere yaptılarsa göstersinler. İzmir’in Avrupa şampiyonalarında adı yok, çünkü stat yok dedik. Göztepe’ye yapılacak stat UEFA’ya uygun dediler. Stat yapılırsa o iş yapılacak. Stat konusu İzmir’i çok yıprattı. Demokles’in kılıcı gibi 2011 yılından beri sarkaç gibi sallanıyor. Ben iki tanesini yaptım. Gücüm ona yetti. Devletle yarışacak halim yok. Bornova’ya yaptık, Göztepe Süper Lig’e çıktı” dedi.

Körfez Geçiş Projesi'ne destek
Kocaoğlu, kentte tartışma konusu olan Körfez Tüp Geçit Projesi'ne de destek verdiğini açıkladı. Proje için hükumet cephesinden gelen 'İzmirli isterse yaparız' açıklamalarını hatırlatan Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: “Ben vatandaşın en fazla oyuyla seçilmiş kardeşinizim. Ben tüp geçişi istiyorum. Duymayan duysun. Ben tüp geçişin tartışmasız yapılmasını istiyorum. Madem ki merkezi hükumet bunu uygun görmüş para harcayacak, yapılsın. Kimseye sormayın istiyor musunuz diye? Yapın kardeşim.”