Vatandaşlar, bina girişine konulan dokunmatik ekranlı sisteme cep telefonlarındaki kodu okutarak, riskli olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Böylece sıra beklemeden hizmet alacakları belediye birimlerine ulaşabiliyorlar

İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun koronavirüsle mücadele kapsamında aldığı karar doğrultusunda, Karabağlar Belediyesi Ana Hizmet Binası girişinde Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulamasına geçen ay başlandı. Konuyla ilgili bilgilendirme panosu ve HES kodu işlem masası, bina girişine yerleştirildi. Vatandaşlar sadece HES koduyla belediye hizmet binasına giriş yapabiliyor. HES kodu, “Hayat Eve Sığar” mobil uygulaması üzerinden ya da SMS yöntemiyle alınabiliyor. Belediye çalışanları vatandaşlara yardımcı da olarak, kodu nasıl edinebilecekleri konusunda yol gösteriyor.

Karabağlar Belediyesi son olarak, vatandaşların bina girişinde daha az beklemesini sağlamak amacıyla HES kodu sorgulamasıyla ilgili dijital altyapı hizmetini sundu. Bu kapsamda Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün belediye olanaklarıyla donanımını hazırladığı ve bakanlık sistemine uyarladığı dijital ekran, ana hizmet binası girişine yerleştirildi. Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasını cep telefonlarına indiren vatandaşlar, bu uygulamadaki karekodu dijital ekrana okutarak, riskli olup olmadıklarını anında öğrenebiliyor. Aynı anda ekranı takip eden belediye güvenlik görevlileri de, sonuca göre vatandaşların binaya girişine izin veriyor. Riskli durumdaki vatandaşlar binaya alınmıyor. Ayrıca cep telefonu olmayan vatandaşların da HES kodu almalarına yardımcı olunuyor. 

Önlemler artarak sürüyor

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bir yandan koronavirüs önlemlerine devam ederken, diğer yandan vatandaşların işini kolaylaştırmaya çalıştıklarını belirterek, “Bunun için dijital altyapıya özel önem veriyoruz. Vatandaşlarımız moloz, nikah, vergi beyanı gibi bir çok konuda online başvuru yapabiliyor. Son olarak ana hizmet binamızın girişine yerleştirdiğimiz dijital ekranla da, beklemeden HES kodu alabilecek. Dijital hizmet atağımız devam edecek” dedi.

Karabağlar Belediyesi, koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle ilçedeki tüm pazaryerlerinde önlem ve denetim çalışmalarını da yoğunlaştırdı. İl Hıfzısıhha Kurulu kararı doğrultusunda, pazaryerlerinde esnafın HES kodu sorgulaması devam ediyor.  Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bu kod olmadan esnafın satış yapmasına izin vermiyor.