İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş, bazı üyeleri tarafından yıllar önce başlatılan 'Askıda ekmek' kampanyasının, meslek odalarının desteğiyle kent geneline yayıldığını ifade etti. Durmuş, ekmek gibi ramazan pidesi için de geçerli olan uygulamanın hem esnaf hem de vatandaşlar tarafından sahiplenildiğini söyledi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın önderliğinde, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), İzmir Fırıncılar Esnaf Odası, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) katkılarıyla İzmir genelindeki yaklaşık 600 fırında 'Askıda ekmek' kampanyası başlatıldı. 8 Mayıs itibariyle fırıncı esnafının kapısına ilgili afişlerin asıldığını belirten İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş, İzmir'deki meslektaşları tarafından yıllardır sürdürülen uygulamanın genişleyerek kent geneline yayıldığını ifade etti. Odalara kayıtlı fırınlarda oluşturulacak askılara, her gün fırında üretilen ekmekler arasından en az 10 adetin konulacağını anlatan Durmuş, bölgenin ihtiyacına göre fırınların askıya koyacağı ekmek adedinin artırılabileceğini ve ihtiyaç sahiplerinin fırınlarda oluşturulan askılardaki ekmekleri ücretsiz olarak alabileceğini söyledi. Durmuş, "İzmir'deki birçok fırıncı meslektaşımız bu uygulamayı yıllardır yapıyor. Yani bugün başlamış değiliz. Ancak son dönemde sayın Valimiz Erol Ayyıldız'ın bunun il genelinde yapılması için bir arzusu oldu. Birlik ve ilgili oda başkanları ile görüştük. Onlar da destek verdi. Odalara kayıtlı olan meslektaşlarımız da aynı desteği verecek" dedi.

İzmir'de yaklaşık yarım asırdır oda başkanlığı yaptığını söyleyen Durmuş, bugüne kadar parası olmadığı için eve ekmek götüremeyen bir vatandaştan şikayet almadıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Bizim fırıncı esnafımız terbiyesini ahilik geleneğinden almıştır. Borç para alır, kredi alır, müşteriyi parası yoksa ekmeksiz dışarı çıkarmaz. Yıllardır böyle oldu. İzmir'de yaklaşık 600 fırında bu afişi görebilirsiniz. Her fırında bir pano var. Ekmek almaya gelen vatandaş 3 ekmek alacaksa 4'ünün parasını veriyor, bir tanesini de ihtiyaç sahibi vatandaş için ödüyor. Fırıncı da kendiliğinden her gün 10 ekmek yazıyor panoya. Ramazanda pide daha fazla tüketiliyor. Bu uygulama pide için de ekmek için de geçerli. Fırın esnafımızın yüzde 80'i bu kampanyayı uygulayacak."

Alanla veren birbirini görmüyor

İzmir'de 29 Nisan'dan itibaren 250 gram ekmek 1.50 lira, 200 gram ekmek ise 1.25 liradan satılırken 300 gramlık ramazan pidesi ise 2.50 liradan satışa sunuluyor. 38 yıldır fırıncılık yapan İsmail Daşçı, yaklaşık 9 yıldır askıda ekmek verdiğini söyleyerek vatandaşların ilgisinden memnun olduğunu dile getirdi. Fırıncılar Esnaf Odası Başkan Yardımcısı ve EBSO meclis üyesi olan Daşçı, bu uygulamayı ilk başlatanlardan biri olarak şunları ifade etti:

"İlk etapta hep kendimiz koyuyorduk. Ayda 500 tane koyuyordum. Ama son 3 yıldır hiç eksiye düşmüyoruz. Ramazanda daha da fazla ilgi var. Sınır yok isteyen istediği kadar ekmek bırakıyor. Ben askıda yemek görmüştüm, ondan esinlendim ve yıllar önce fırınımda başladım. Panomda alınan ekmekleri bir tarafa verilen ekmekleri bir tarafa yazıyorum. Yaklaşık 2 ayda fırınımda 4 bin 447 ekmek alındı, 3 bin 955 tane verildi. Müşterilerimiz çok duyarlı. Artık beni de tanıyorlar. Ama kime verdiğimizi gizli tutuyoruz. Müşterilerimizi tanıyoruz, ihtiyacı olana veriyoruz."