İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) hem 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı hem de 8'inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor. 2011 yılında 40 milyon yolcu taşıyan İZBAN'da yolcu sayısı geçen yıl 100 milyon olarak gerçekleşti. İZBAN, toplamda ise 500 milyon yolcu taşıma rekorunu geride bıraktı.

İZBAN, 30 Ağustos 2010 tarihinde İzmir'in kuzey-güney aksında yolculu ön işletmeye başladı. İlk yılında 24 vagon ve 31 istasyonla hizmet kapasitesine ulaşan İZBAN, geride kalan sekiz yıllık süreçte sadece ülkemizin değil, Avrupa'nın bile en hızlı büyüyen raylı sistem işletmecilerinden biri oldu. İZBAN, geçen altı sekiz yıllık süreçte filosunu sürekli büyüttü. Vagon sayısını ilk işletme yılı sonrasında 99'a çıkaran İZBAN, daha sonra büyük bir yatırımla 'Körfez Yunusu' ismi verilen tren setlerini hizmete sundu. Bugün İZBAN, İzmir halkına 219 vagonluk dev bir filoyla hizmet veriyor. Filo, gelecek dönemde daha da büyüyecek.

İZBAN, faaliyete geçtiği ilk yıl (30 Ağustos 2010-31 Aralık 2010) 2,5 milyon yolcu taşıdı. ESHOT otobüsleriyle aktarmanın kullanılmaya başlaması, İzmir Metrosu ve İzmir Tramvayı ile entegrasyonun sağlanması, sistemin daha fazla büyüyüp tanınmasıyla birlikte yolcu sayısı da önemli bir artış gösterdi. 2011 yılında 40 milyon yolcu taşınmasıyla devam eden büyüme, geçen yıl için 100 milyon olarak gerçekleşti. İZBAN, toplamda ise 500 milyon yolcu taşıma rekorunu geride bıraktı.

İKİ YIL ÖNCE TORBALI'YA KADAR UZATILDI


30 Ağustos 2010'daki ilk seferini, güney aksında "Başlıyoruz" sloganıyla yapan İZBAN ile İzmir Metrosu arasındaki ikinci aktarma istasyonu olan Hilal, 10 Haziran 2012'de açıldı. Hilal, özellikle Şirinyer gibi yoğun güney istasyonlarından gelen yolcuların aktarmalarında büyük kolaylık sağladı. Bugün Hilal İstasyonu, İZBAN'ın en yoğun 3 istasyonundan biri konumuna yükseldi. Kuzey-güney aksında devamlı büyüyen İZBAN'ın Torbalı hattı, 6 Şubat 2016 tarihinde hizmete açıldı. İstasyonlar, yaya ve karayolu alt-üst geçit inşaatları ile istasyon teknik donanım ve iletişim sistemleri İzmir Büyükşehir Belediyesi, sinyalizasyon, çift hat altyapı ve elektrifikasyon çalışmaları TCDD tarafından yapılan Torbalı hattının açılış töreni 14 Şubat 2016'da gerçekleştirildi. Torbalı hattının devreye girmesiyle İZBAN'ın istasyon sayısı 38'e, hat uzunluğu ise 80'den 110 kilometreye yükseldi.

GEÇEN YIL SELÇUK'A KADAR UZATILDI


İZBAN'ın Torbalı'dan sonraki durağı ise Selçuk oldu. 8 Eylül 2017 tarihinde Sağlık ve Selçuk istasyonları törenle hizmete alındı, bu sayede İZBAN 136 kilometre uzunluğunda bir hatta ve 40 istasyona kavuştu. İZBAN'ın şimdiki rotası ise UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan Bergama.  Bu hattın da devreye alınmasıyla birlikte Bergama ile bir diğer antik kent Selçuk arasında 180 kilometrelik bir kültür köprüsü kurulacak. DHA