Haber/Didar DEMİRCİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şubat 2023’te “Geleceğin Türkiye’sini İnşa Ediyoruz” sloganıyla 100 yıl aradan sonra yeniden İzmir’de düzenlenecek olan İzmir İktisat Kongresi’nin ön toplantılarını ‘Çiftçi Buluşması’ ve ‘İşçi Buluşması’ ile başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla, Tarihi Havagazı Fabrikasında yapılan toplantıda, çiftçi ve işçilerin yaşadığı sorunlar ele alındı. İzmir İktisat Kongresi’nin 100’üncü yılına doğru yapılan ön toplantılarda ikinci yüzyılın ekonomik politikaları netlik kazanacak. İktisat Kongresi’nin ön toplantıları 8 ay süresince devam edecek.



İLK ADIM ÇİFTÇİLERLE ATILDI
İzmir İktisat Kongresi’nin çiftçilerle ve çiftçi temsilcileri ile yapılan ilk ön toplantısı basına kapalı gerçekleştir. Toplantı sonrası basına açıklama yapan Başkan Soyer, “9 Eylül 1922 ve 29 Ekim 1023 bu iki tarih arasındaki 13 aylık zaman dilimi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en kritik dönemine tekabül etmektedir. Bir devletin kuruluşu, kurtuluşu bu kısacık zaman sürecinde olmuştur. Bizim için, İzmir için çok büyük bir gurur kaynağıdır. İzmir Türkiye’nin kurtuluşu demek olan 9 Eylül 1922’nin ev sahibidir. İzmir, 29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyetin ve daha Cumhuriyet kurulmadan önce iktisat politikalarının oluştuğu İzmir İktisat Kongresi’nin de ev sahibidir. Her ikisi de aslında Türkiye’dir. 9 Eylül aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşudur. 17 Şubat- 4 Mart İzmir iktisat kongresi aynı zamanda Türkiye İktisat Kongresidir. Özetle İzmir bu iki büyük tarihsel olaya ev sahipliği yapmanın gururuyla aynı zamanda tarihsel bir misyon da üstlenmiştir. Çünkü 100 yıl insanların tarihinde, ülkelerin tarihinde uzunca bir zamana tekabül eder. Ve 100 yıl mutlaka anılması gereken, bir sonraki 100 yılın başladığı kabul edildiği bir tarihsel dönemeçtir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihsel sorumluluğun bilinciyle uzunca bir süredir iktisat kongresinin hazırlıklarını yapmak üzere çalıştık. Bugün İktisat Kongresi’nin 8 aylık bir zaman dilimine yayılan kurgusunun ilk adımını çiftçilerle beraber, çiftçi temsilcileriyle beraber atmış olduk” sözlerini kaydetti.



SİZLERİN PAYI ÇOK BÜYÜK OLACAK
Öte yandan çiftçilerle yapılan toplantının başında Büyükşehir Belediyesi olarak 9 ana sorun belirlediklerini aktaran Soyer, çözüm bekleyen sorunların sayısının toplantıda daha da artığını dile getirdi. Soyer, tespit edilen sorunlara ilişkin katılımcılardan önümüzdeki ay yapılacak olan toplantıya çözüm önerileri ile gelmelerini rica ederek, “Kongrenin sonunda geleceğe bırakacağımız kitabımız, videolarımız, belgesellerimiz gelecek kuşaklara ışık tutsun. İzmir, Türkiye’ye bu tarihsel sorumluluğu yerine getireceğini gösterecek. Geleceği aydınlatacak iktisat politikalarının şekillenmesinde sizlerin payı çok büyük olacak” diye konuştu.



Emeğin hakkını korumak sizin elinizde
Çiftçilerin ardından işçi grubu ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplantının ardından basına açıklama yaptı.



Türkiye’de örgütlenmenin gücü ve öneminin büyük olduğuna değinen Soyer, “Biz İzmir’in 100 yıl önce üstlendiği misyonu geleceğe taşıyoruz. Özgürce düşüncelerinizi geleceğe aktarmaya çalışan bir platform oluşturduk. Biz gücümüzün yettiğini yaptık eksik kalan şeyleri sizler yapacaksınız. Sizler geleceğe dair emeğin hakkının korunması için bir ışık tutacaksınız, biz de bunun için kolaylaştırıcı olacağız” sözlerini kaydetti.