Haber / Gökçe ADAR

Yerel seçimlerin ardından 3 ay geride kalırken başkanlardan da 100 gün raporları gelmeye başladı. Menderes Belediyesi'nin genç başkanı Mustafa Kayalar, İzmir basın kuruluşlarını ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Basın turunun ilk gününde gazetemizi de ziyaret eden Mustafa Kayalar, Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Serdar Öztürk'ün sorularını cevaplandırdı. Görevi devraldıktan sonra karşılaştığınız en büyük güçlük ne oldu sorusunu Kayalar şu şekilde yanıtladı: “En büyük zorluğumuz bütçe konusunda yaşandı. Enkaz edebiyatı yapmayı sevmiyorum ama geçmiş dönemden belediyenin 135 milyon lira borcu var. Belediye üzerinde 29 tane haciz işlemi vardı. 12 hacizi uzlaşarak, borç ödeyerek kaldırdık. İlk üç ay içinde 6 milyon lira borç ödedik. Esnafa ve tedarikçiye acil ödenmesi gereken 35 milyon lira borç vardı. 6 ile 10 ay arasında da borçları taksitlendirdik. Vergi Dairesi ve SGK’ya 45 milyon civarında bir borç var. Bunun da 36 ay taksitlendirilmesi için resmi işlemleri başlattık.” Belediye bütçesinde tasarruf etmeye başladıklarını ve ilk üç ayda giderleri yaklaşık yüzde 50 oranında azalttıklarını belirten Kayalar sıkı bütçe uygulamasını devam ettireceklerini de sözlerine ekledi.

Menderes'in nüfusunun 94 bin olduğunu fakat yaz aylarında bu sayının katlandığını hatırlatan Kayalar, “Aldığımız para 94 bin kişilik, verdiğimiz hizmet 250 bin kişilik. Ekiplerimiz özveriyle çalışıyor. Menderes'te yazlığı olan vatandaşlarımıza ikametgahlarını Menderes'e almaları için bir kez daha çağrıda bulunuyorum” diye konuştu.

Avantajlarımız var

İlk 100 gün sonunda sorunları, öncelikleri ve avantajları tespit ettiklerini belirten Kayalar, “Şimdi icraat ve yatırım dönemi başlıyor. Menderes turizm, tarım, hayvancılık ve sanayi bölgesi. Bu alanlarda yatırım yapılmasını sağlayacak tebdirler alacağız ve Menderes'in lokmasını büyüteceğiz” ifadelerini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden metronun Menderes’e kadar uzatmasını isteyen Kayalar, “Aramızda 5 kilometre var. Metro hattının Menderes’ten başlayarak havalimanı yönüne devam etmesini istiyoruz. Bunu Başkanımız Tunç Soyer ile de görüştüm, değerlendirileceğini söyledi” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te yapacağı soğuk hava deposu için önceki yönetimin yer göstermediğini hatırlatan Kayalar, “Bir yerimiz var ve orayı Büyükşehir’e vereceğiz. Tesisi bir birkaç yıl içerisinde ilçemize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

Önemli bir konunun kentin sosyal donatıları ve etkinlikleri olduğunu belirten Kayalar sözlerini şöyle tamamladı: “Menderes'te akşam 8'den sonra hayat bitiyor. Menderes'te sinema, tiyatro ve müze yok. Bunu değiştirmeliyiz. Menderes'e ilk kez İzmir devlet opera ve balesini getirdik. İlk konserimizi verdik. Bu ve benzeri etkinlikleri daha sık yapacağız” dedi. 

'5 tane kreş yapacağız'

Menderes halkının en acil ihtiyacının hastane olduğunu belirten Kayalar, “Sağlığın siyaseti olmaz. Bu konuda yapılan yatırım yarım kaldı. Bir an önce bitirilmesini istiyoruz. İkinci olarak Menderes'te belediyenin hiç kreşi yok. Beldelere 5 kreş yapma sözümüz vardı. 5 yılda 5 kreş yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.