Güzelbahçe Belediyesi Kasım Ayı Meclisi Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclis, İzmir’de yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı duruşuyla başladı. Mecliste Güzelbahçe’de AKUT’a yer verilmesi ve buraya Lojistik Merkezi yapılmasıyla ilgili önerge oy birliğiyle kabul edildi.

‘Zor Bir Zamandan Geçiyoruz’

Deprem gerçekliğin bir kez daha yaşadıklarını söyleyen Güzelbahçe Belediyeye Başkanı Mustafa İnce, “Cuma günü yaşamış olduğumuz felaket, bir kez daha depremle olan imtihanımızı ortaya çıkartmış oldu. Deprem sonrası bizi ilk arayan AKUT Yarımada Ekip Lideri Vahdi Sarıkaya oldu. Seferihisar merkezi olmasına rağmen Bayraklı bölgesinde binaların yıkıldığını o bölgeye hareket ettiklerini söyledi. Biz de ilk bilgileri yine AKUT’tan öğrendik. Gerçekten bu süreçte acil, afet dönemlerinde en büyük kurtarıcılarımız uzman arama kurtarma ekipleri oluyor. Bu konuda 1999’yılından beri kamu yararına dernekler statüsünde olan AKUT için bir Lojistik Merkezi ihtiyacı doğmuştur. Biz de meclisimizden bu talebe karşılık veriyoruz ve AKUT’un yapmış olduğu talep doğrultusunda Güzelbahçe’mize ‘AKUT Lojistik Merkez’i yapılması için gerekeni yapacağız.

Depremden sonra oluşturduğumuz kriz masasında ilk önce ihtiyaçların ne olduğu ile ilgili tespitlerde bulunduk. Hızlı bir şekilde eksikleri belirledik ve halkımıza çağrıda bulunduk. Güzelbahçeli vatandaşlarımız yine duyarlılıklarını gösterdiler ve âdete yardımlar sel oldu aktı. Şimdiye kadar 4 aracı gönderdik 3 aracımız hazır bekliyor. Deprem bölgesine çadırlarımızı kurduk. İkram aracımız 24 saat hizmet veriyor. Zor zamanlardan geçiyoruz. Bu zorlu süreci bir birimize kenetlenerek aşacağımıza inanıyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine sabır diliyorum. Umarız en kısa sürede enkaz altında kalan vatandaşlarım sağ olarak kurtarılır. İzmir’imize geçmiş olsun” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Aras Kaynarca’da AKUT Yarımada Ekip Lideri Vahdi Sarıkaya’nın Güzelbahçe’de bir Lojistik Merkezi kurulması ile ilgili yazmış olduğu dilekçenin bilgilendirmesini yaptı. Kaynarca, “Ülkemizin nitelikli kurumlarından biri olan AKUT, topluma yararı konusunda önemli bir kurum. Bizlere bir süre önce başvuruda bulunmuştu. İzninizle yazmış olduğu dilekçeyi sizlerle paylaşmak istiyorum:

1999 Yılından beri Kamu Yararına Dernekler Statüsünde bulunan, 2011 yılından itibaren ülkemizden ilk kez bir kurumun üyeliği BM INSARAG, 2020 yılından itibaren AB MODEX üyeliğini kazanan AKUT Arama Kurtarma Derneğinin Izmir'imizin güney kesiminde kalan Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Çeşme, Karaburun ilçelerimizin özellikle yaz aylarında insan yoğunluğunun arttığı bir bölgenin operasyonel ekibiyiz. 2010 yılında kurulan AKUT Arama Kurtarma Derneği Yarımada Operasyonel Ekibimiz, bölgemizde çok fazla canlı yaşamına desteğe koşan, sosyal sorumluluk projeleri ile içinde yaşadığı toplumuna katkı koymaya çalışan ve özellikle her yıl 15.000 den fazla yurttaşımıza/öğrencilerimize ulaşarak Afet/Deprem Bilinçlendirme Eğitimleri vererek daha dirençli bir toplum yaratmaya çalışan bir ekiptir. Ulusal ölçekli olası bir İzmir depreminde bize yardıma geleceklerin toplanma ve harekât/lojistik merkezini oluşturabilecek, İzmir dışında oluşacak bir felakette yine toplanma ve harekât/lojistik merkezi olabilecek ve bunun için çeşitli eğitimlerini alan dernek gönüllülerimizin özellikle yukarıdaki ilçelerimizin gerek coğrafik, gerekse ulaşım ve iletişim açılarından merkezi pozisyonda olan ilçemiz sınırları içerisinde daha efektif bir eğitim/toplanma/depo alanına ihtiyacı vardır. Özellikle Güney İzmir bölgemizde bu eksikliğin farkına varan zat-ı alinizin bu konuda gerekli hassasiyeti gösteren bir kamu yöneticisi olarak Güzelbahçe sınırları içerisinde AKUT Arama Kurtarma Derneği ve olası faaliyetlerde bölgemiz insanına desteğe gelecek Kamu/STK gönüllülerine de hizmet verebilecek niteliklerde bir tesisin yapılabilmesi için uygun göreceğiniz konumda tarafımıza arazi tahsisi hususunu emir ve tensiplerinize arz ederiz. AKUT Yarımada Ekip Lideri Vahdi Sarıkaya

Güzelbahçe Belediye Meclisi, gelen önergeyi oy birliğiyle kabul ederek komisyonlara sevk etti. Meclis sonrasında Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve meclis üyeleri deprem bölgesine gitti.