Bazı personelin işe gelmeden maaş alan 'bankamatik çalışan' olduğunu, kimisinin de yerel seçimlere kısa bir süre kala işe alındığını ve 2 aylık deneme sürelerinin henüz bitmediğini belirten Gümrükçü, restoranlara alınan 120 kişiden, 19'unu işten çıkardıklarını belirtti. Gümrükçü, işten çıkarıldığı için belediye önünde açlık grevi yapan CHP ilçe eski başkanı Zeynel Mertoğlu'nun ise işe geldiğini ispatlayacak belge olmadığını söyledi.

Çiğli Belediye Başkanı CHP'li Utku Gümrükçü, basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiği programda, göreve başladıktan sonra bazı personelin işine son verme gerekçelerini açıkladı. İşten çıkarılan personelden kimisinin bankamatik çalışan olduğunu savunan Utku Gümrükçü, bazılarının ise işe alınma usullerinin yanlış olduğunu belirtti. Başkan Gümrükçü, "19 sözleşmeli memur alınmıştı. 2018 yılında çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK), değil sözleşmeli memur, şirkete personel alırken bile güvenlik soruşturması yapma yükümlülüğü getiriyor. Bu nedenle 19 kişinin iş akdini, işe alım usullerine uymadığı için iptal ettik. Ardından 9 kişinin güvenlik soruşturması sonuçlandı ve eksik olan evrakları da tamamlanınca, bu kişiler işe geri döndü" dedi. 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala işe alımların olduğunu da belirten Utku Gümrükçü, "120 kişi civarında restoranlara alım yapılmış. Bunlar 2 aylık deneme süresi içerinde olan arkadaşlar. O arkadaşlara kıyamadım. 120 kişiden 19'unu işten çıkardık. Bunları seçerken de titiz davrandık. Örneğin aynı aileden iki kişi varsa, birini çıkardık" dedi. İşten çıkarıldıktan sonra belediye binası önünde açlık grevi başlatan CHP ilçe eski başkanı Zeynel Mertoğlu için de açıklama yapan Gümrükçü, "31 Mayıs'ta işten çıktı, temmuz ayının başında eyleme başladı. Açlık grevi yaptığını iddia eden arkadaş, 14 Eylül 2014'te iş başı yapmış. O günden bugüne kadar parmak basma sisteminde, tamamen devamsız görünüyor. Bir gün işe geldiğini ispatlayacak belge yok" dedi.

'Bundan sonra işten çıkarma olmayacak'

Gümrükçü, işten çıkarılan bir diğer personelin de, sürekli mazeret izinli olduğunu belirlediklerini söyledi. İsim vermeden eleştirilerini sürdüren Gümrükçü, bundan sonraki süreçte işten çıkarmaların olmayacağını kaydetti. Gümrükçü, şunları söyledi: "'Karımla beni işten çıkardın, ben şöyle çalışıyordum, böyle çalışıyordum' diyen bir eski gençlik kolları başkanı var. Onun da bin 270 gün işe gelmesi lazım ama sürekli mazeret izinli. 320 gün görev yaptığını bulduk. 5 gün mazeretli ama hafta sonu mesai yazıyor. Şimdi söyleyince de 'Biz bankamatik değiliz' diyorlar. Burada iş üzüm yemek değil, bağcı dövmek. Bundan sonra işten çıkarma olmayacak. İşini aksatmayan, iş hukuku bozmayan herkes devam edecek. Ahmet'in oğluymuş, Mehmet'in kızıymış, bana oy vermiş veya vermemiş gibi bir anlayışım yok. Hakkaniyeti bozmadan bir şeyler yapmaya çalışıyorum."

İşten çıkarmalara yönelik açıklama yapmak istemediğini, bu tür şeylerin kamuoyu önünde konuşulmasını doğru bulmadığını söyleyen Gümrükçü, "Partili olduklarını iddia eden bir yapı ama partiyi yıpratmaktan çekinmiyorlar. Ben aldığım parti terbiyesi gereği, bu konuyu ilçe danışma kurulunda paylaşmayı tercih ediyorum" dedi.

Başkan Gümrükçü, Çiğli Belediyesi olarak, halkın sorunlarını belirlemek, görüş ve önerilerini almak için perşembe ve cuma günleri, mahallelere sadık kuracaklarını da açıkladı. DHA