GÖKÇE ADAR / 9 EYLÜL

İzmir'in Foça ilçesinde isale hattı arızası nedeniyle sular kesildi. İZSU'nun yaptığı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “08.06.2019 saat 07:30 ile 10.06.2019 saat 00:00 arasında yaklaşık 1 gün 16 saat 30 dakika su kesintisi olacaktır.”

Suların kesileceği yerler ise, Atatürk, Fevzipaşa, İsmetpaşa, Yenibağarası ve Gerenköy olarak sıralandı. Yaklaşık 48 saati bulan su kesintisi, vatandaşların sosyal medyadan tepki göstermesine neden oldu. Foça'da yaşayan vatandaşlar, İZSU ve Foça Belediyesi yetkililerine seslenerek, yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Yapılan paylaşımlarda, “Belediye halkın hayatını kolaylaştıracak bir şeyler yapmaktan aciz. Bayram ve uzun tatilde halkın sağlığını gözetemeyen yönetime yazıklar olsun” denildi.

Restorantlarda, otellerde ve evlerde içme suyu ile ihtiyaçlarını giderdiklerini belirten vatandaşlar, Foça'da yaşanan su kesintisinin ilk olmadığından da bahsetti. Yapılan paylaşımlarda, “Neredeyse her ay tekrarlayan su kesintileri yıllardır devam ediyor. Saatlerce süren su kesintileri, tadilat ve yenileme çalışmalarının sürekli ertelenmesi bu mevsimde kabul edilir bir şey değil. Keşke seçim zamanı bu konulara dikkat edilseydi” ifadeleri yer aldı.

Gazeteci Feyzi Hepşenkal, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nın Hemşehri İletişim Hattı'na yazdığı, “Foça'daki su kesintisi, arıza tekrarlandığı için 24 saat uzatılmış? Nerede bu arıza? Kaç kişiyle müdahale ediliyor? Eksik ya da kusurlu malzeme mi kullanıldı ki, arıza tekrar etti? Bir cümle yetmez. İnsanlara doğru düzgün bilgi verilmeli” diyerek yetkililere seslendi.

Onarım 6 kez ötelendi

Foçalı vatandaşlar, “Sürekli İZSU, sitesini güncelliyor. Onarım zamanı yaklaşık 6 kez ötelendi. Bugün saat 07.16 itibariyle 13.00 su veriliş saati yine değişerek 10 Haziran Pazartesi'ye ertelendi. Bu durumda, su arızası 48 saate çıktı” dedi. Yaz mevsiminde, susuz kalarak yaşadıkları zorlukları ifade eden vatandaşlar, durumun Ramazan Bayramı'nda yaşanmasını ise ayrı bir duyarsızlık olarak yorumladı. Su kesintisi yapılacağının hiç olmazsa bir gün önceden belediye hoparlörlerinden anons edilmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, “Koca bir kış geçti, hiçbir şey yapılmadı. Çalışma yapmak için hava sıcaklığının 40 derecelere ulaşmasını beklediler” diye konuştu. Bir an önce, arızanın giderilmesini isteyen Foçalılar, “Su kesintisinin süresi uzamadan, bir an önce arıza giderilmeli. Yaz mevsiminde olduğumuzu hatırlayalım” diyerek yetkililere sitemde bulundu.

Yazlıkçılar dönüyor

Bakırçay Bölge Gazetesi'nden Seyfi Gül'ün aktardığına göre Foça'da otel ve pansiyonların dolu olması, yazlıkçıların gelmesiyle nüfus ikiye katlandı. Su tüketiminin çok arttığı ilçede kesinti ve arızalar vatandaşları ve işletmecileri canından bezdirdi. Bazı işletmeciler özel çalışan tankerler ile depolarını doldurarak sorunlarını çözmeye çalışırken, sahildeki işletmeler ise taban temizliklerini deniz suyu ile, bulaşık ve diğer temizliklerini ise taşıma su ile halletmeye çalıştı. Marketlerde büyük damacana sular yok satarken, market reyonlarında da çoğunlukla su bulmak mümkün olmuyor. Su sıkıntısı nedeniyle bazı müşterilerin otellerinden ve ilçeden ayrıldıkları belirtildi.

Tepkiler büyüdü, belediye harekete geçti

Sosyal medyada tepkilerin artması ve konunun yerel medya tarafından gündeme taşınması üzerine Foça Belediyesi harekete geçti. Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, facebook hesabından yaptığı açıklama ile tepkileri gidermeye çalıştı. Gürbüz, "Bağarası'nda isale boru hattı arızası meydana gelen yerdeyim. Patlak tamir edildikten kısa süre sonra daha güçlü bir şekilde patladığı ve patlayan yerin dirsek olması sebebiyle ekiplerimiz 24 saatten fazla süredir çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Geçici çözüm acil su ihtiyacımızı karşılamak üzere 1 adet 15 tonluk 5 adet 10 tonluk temiz su tankeri yolda. Atatürk Mahallemizde, Fevzipaşa Mahallemizde ve İsmetpaşa Mahallemizde su dağıtımı yapılacak. Bu plansız su kesintisi için tatil için ilçemize gelen misafirlerimizden, yazlıkçılarımızdan ve ilçe halkımızdan özür dileriz" paylaşımını yaptı.

Ancak belediyenin geç harekete geçmesi ve yapılan çalışmaların yetersiz kalması tepkileri iyice büyüttü.

Su kaynakları yetmiyor

22 Haziran 2009 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır kuyuları yetersiz kaldığı için su sıkıntısı çeken Foça’ya “6 yeni kuyu” ile hayat vermeye hazırlandığını açıklamıştı. Açılan kuyulardan suyu iletecek hattın tamamlanması ile birlikte Foça'nın su sorununun çözüleceği söylenmişti. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Foça’nın 15 yılda artan nüfusunun su ihtiyacını mevcut kuyular karşılayamaz durumdaydı. Yaz aylarında gelen turistler ve tatilciler de yörenin nüfusuna eklenince, su sıkıntısı had safhaya çıkıyordu. 6 yeni kuyudan elde ettiğimiz saniyede 150 litre suyun iletim hattı ile bölgeye ulaştırılması ile birlikte yöre halkı bugünkünden bir buçuk kat fazla su alabilecek. Öte yandan Foça’da yapımına başladığımız 100 kilometrelik şebeke yenileme ve yeni şebeke döşeme çalışmasıyla, bu ilçemizdeki su kayıplarını önlemiş olacağız. Vatandaşlarımızı kesintisiz ve sağlıklı suya kavuşturacağız” ifadesini kullanmıştı.

Yılda 86 defa kesinti

'GüncelKesintiler.com' web sitesinin yaptığı açıklamaya göre ise, 2019 yılında Şubat ayından bu yana İzmir'in Foça ilçesinde 86 defa suların kesildiği belirtildi. Suların kesildiği mahallelerin çoğunlukla aynı olması ise, dikkat çekti.

Kiraz da susuz kalacak

İZSU, web sitesinde yapılan açıklamada, ilerleyen tarihlerde su kesintisinin Kiraz ilçesinde de yaşanacağı belirtildi. “Kiraz, Sırımlı'da 27.06.2017 saat 12:10 tarihinde başlayan sürekli su kesintisi ve Kiraz Mavidere'de 10.07.2017 saat 09:30 tarihinde başlayan sürekli su kesintisi olacaktır” denildi.