İzmir'in Foça ilçesinde 10 yıl önce kurulan El Emeği Takı Grubu ilçedeki 9'uncu büyük sergisini açtı. Sergide her biri özel olarak tasarlanmış yüzlerce takıya yer verildi.

Foça Belediyesi  Sosyal Tesisleri'nde defileli, müzikli olarak planlanan sergi, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın babasının ani vefatı nedeniyle törensiz açıldı. Açılıştan kısa bir süre sonra Foça Kaymakamı Ali Çetin ve eşi sergiyi ziyaret ederek El Emeği Takı Grubu'na başarılar diledi.

Emekli ve çeşitli mesleklere mensup 14 kadından oluşan El Emeği Takı Grubu'nun Yasemin Uzunöner liderliğinde su taşı, kilim dokuma, miyuki boncuk, makrome, bezeme, nazo, tığ oyası, hapishane işleri, boncuk dokuma, herringbone gibi bilinen tekniklerin yanı sıra kendi yarattıkları teknikleri de kullanarak yaptığı eserler büyük ilgi gördü. Foça sahillerinden topladıkları taşları sanatçı titizliğiyle işleyen grubun, Foça adıyla klasikleşen bilekllik, kolye, yüzük, gerdanlık, kemer, toka ve kadın süs eşyaları üretmenin yanısıra özellikle Atatürk fotoğraflarını binlerce boncukla işleyerek panolara dönüştürdüğü eserlerde dikkati çekti.

Bu yılki sergide takıların yanı sıra geçtiğimiz günlerde vefat eden Slow Food Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen ile ilçedeki kurslarda yüzlerce öğrenci yetiştiren resim öğretmeni Ayşe İnceoğlu anısına doğal ortamlarından toplanmış lavantalar arasına yerleştirilmiş fotoğrafların yer aldığı panoya da yer verildi.


KADIN HER DÖNEMDE ÜRETKEN


Bu yıl Foça dışında Antalya ve Marmaris'te de birer sergiye katıldıklarını belirten Yasemin Uzunöner 10 yıl önce hobi olarak başladıkları takı da, sanatsal kaygıları olan tasarımlara yönelerek müthiş bir gelişime imza attıklarını söyledi. Uzunöner, "Kadının her dönemde üretken olmasının güzel bir örneğini oluşturduğumuzu sanıyorum. Arkadaşlarımla birlikte hem yaratıcılık duygularımızı besliyoruz, hem aile bütçelerimize maddi katkı sağlıyoruz, hem de takı ya hevesli olan her yaştan insanı bilgi ve tecrübemizle teşvik ediyor ve destek oluyoruz. Bize yıllar boyunca katkı sağlayan yerel yönetimimiz ve Foça halkına teşekkür ediyoruz" dedi.

Sergi 20 Temmuz 2018 Cuma akşamına kadar 10.00 - 24.00 saatleri arasında gezilebilecek. DHA