EFEST Festivali kültürü, sanatı, doğa sporlarını, gastronomiyi, çocuk aktiveleri ve alışverişi Selçuk sokaklarına taşıdı. Festivalin ilk günü olan dün etkinlikler, Zeytinköy Bisiklet Turu'yla başladı. Selçuk Belediye Başkanı CHP'li Filiz Ceritoğlu Sengel, sabah bisiklet topluluklarıyla birlikte Zeytinköy Kavşağı'ndan belediye hizmet binası önüne kadar pedal çevirdi. Başkan Sengel, daha sonra kentin kardeş şehirlerinden Makedonya'nın Radoviç kenti Belediye Başkanı Gerasim Konzulav ve Selçuk'un Almanya'daki kardeş kenti Siegburg Belediyesi bünyesinde yapılandırılan Kardeş Şehirler Birliği'nin Başkanı Manfred Hagen'i makamında ağırladı. Festivalin ilk sahnesi ise Köy Akademileri'nin çocukları için kuruldu. Çocuklar, İstasyon Meydanı'nda türküler söyledi. Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve tüm katılımcılar, köy akademileri çocuklarını beğeniyle dinledi. Konserin ardından çocuklar, festivalin konukları ve Selçuklularla birlikte EFEST Pazarı'nın açılışı için Saint John Bazilikası önünde buluştu. Pazarın açılışı sonrası, Selçuk sokaklarını renklendiren kortej yürüyüşüne geçildi. Saint John Bazilikası önünden başlayan yürüyüş, Engelsiz Gezi Parkı önünde son buldu. Başkan Sengel ve beraberindekiler, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelenlerin açtığı stantları gezdi.

Konuşma yapan Başkan Sengel, "Bu festivali yaparken, geçmiş festivallerinden feyz aldık. 22 yılını bu festivallere adayan Avukat Sümer Büyüktosun ile konuştuk. Kent belleğimizdeki eski festivallere ait dokümanları inceledik. Bugün 50'ncisi düzenlenen, EFEST olarak markasını aldığımız bu festival için çok çalıştık. Biz de bundan sonra EFEST markasını daha yukarı taşımak adına attığımız adımlarla, bu festivali çok daha iyi yerlere getireceğiz" dedi. Konuşmasının ardından Selçuk'taki festivallere emek veren Avukat Büyüktosun ve Eşi Sevval Büyüktosun, kentin eski festivallerinde olduğu gibi bu yılki festivalin de kral ve kraliçesi seçildi. Avukat Sümer Büyüktosun, eski festivallerin düzenlenme sürecine dair anılarını ve deneyimlerini anlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya ise, Köy Akademilerinin çocuklarının performansını beğendiğini vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti.

Cem Adrian'ı duygulandıran hediye

Festivalin ilk günü Saint John Bazilikasında, Cem Adrian sahne aldı. Kendi şarkılarının yanı sıra türkülere kattığı yorumuyla da büyük beğeni toplayan Adrian'ı; Başkan Sengel, protokol yerine seyircilerle birlikte dinlemeyi tercih etti. Konser sonunda Adrian'a teşekkür eden Sengel, "Burada bir kez daha konser düzenlemek için sınırlı sayıda seyirci kapasitesi şartıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin aldık. Cem Adrian'ın büyük bir hayran kitlesi olduğunu bilmemiz sebebiyle, sınırlı sayıda bu seyirci kapasitesini de eğitime destek vermeye çağırdık. Cem Adrian'a, çağrımıza kulak veren herkese ve Türk Eğitim Vakfı'na çok teşekkür ediyoruz" dedi. Başkan Sengel, Cem Adrian'a çiçek ve Artemis Heykeli'nin yanı sıra LÖSEV adına hediye takdim etti. LÖSEV'e bağış yapılarak hediye almaktan dolayı duygulandığını ifade eden Adrian ise Sengel'e teşekkür etti.