Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, yurt gezileri kapsamında 13 Nisan 1934 tarihinde Bergama’ya gelişinin 84'ünci yıl dönümü törenlerle kutlandı. Cumhuriyet meydanında bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Biz Atatürk’e her sahip çıkışımızda barışa, özgürlüğe, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, kültüre ve sanata, gerçek Türk Milliyetçiliğine sahip çıkıyoruz. Hukuksuzluğun, adaletsizliğin, tutsaklığın karşısında duruyoruz. Demokrasinin yanında durduğumuz içinde faşizmin karşısında duruyoruz” dedi.

Törenler ilk olarak Bergama Kaymakamlığı tören alanındaki Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Garnizon Komutanı Tank Albay Murat Sağlık ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç anıta çelenk bıraktı. Tören, Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Törene protokolün yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÜLKE KALKINMASINA YÖN VERDİ


Cumhuriyet Meydanı’nda bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “84 yıl önce sabah saatlerinde Ulu Önderimiz Bergama’ya gelmişti. İlçe stadımızın olduğu yerde Bergamalılar O’nu coşkuyla karşıladılar. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bergama’ya ziyareti çok olumlu gelişmeleri beraberinde getirdi. O sadece savaş kazanmış bir kahraman olarak değil karanlığı, cehaleti yenen başöğretmen, yaptığı devrimlerle büyük lider olarak, ‘Köylü Milletin Efendisidir’ diyen bir politikacı olarak karşılandı. Yine cumhuriyetimizin önemli kazanımlarından Alpullu, Uşak, Turhal şeker fabrikalarını kuran, Paşabahçe’yi, Etibank’ı, Sümerbank’ı, Karabük Demirçelik’i kurarak ülkenin ekonomik kalkınmasına start veren bir devlet adamı, bir iktisatçı olarak burada halkımız tarafından karşılandı. Ankara’da fişek fabrikasını, Beşiktaş’ta Nuri Demirağ uçak fabrikasını, Kırıkkale’de top, tüfek, mermi fabrikasını kuran bir başkomutan olarak burada karşılandı. Türk Dil Kurumu’nu kuran gerçek bir Türk Milliyetçisi olarak burada halkıyla kucaklaştı. Anadolu’nun o eşsiz kültürünü, halk türkülerini, Anadolu’nun geleneğini kayda geçiren büyük bir kültür adamı olarak, Ahmet Adnan Saygun gibi, Cemal Reşit Rey gibi ve cumhuriyetin ilk piyanistlerinden Bergamalı Emine Bihter Çelebi gibi değerleri yurt dışına götürüp onları birer cumhuriyet sanatçısı olarak ülkeye dönmesini sağlayan büyük bir sanat adamı olarak burada karşılandı” dedi.

FAŞİZMİN KARŞISINDA DURUYORUZ


Başkan Gönenç; “Bu nedenle biz Atatürk’e her sahip çıkışımızda barışa sahip çıkıyoruz, özgürlüğe, demokrasiye sahip çıkıyoruz, hukukun üstünlüğüne, kültüre ve sanata sahip çıkıyoruz, gerçek Türk Milliyetçiliğine sahip çıkıyoruz. Hukuksuzluğun karşısında duruyoruz, adaletsizliğin, tutsaklığın karşısında duruyoruz. Demokrasinin yanında durduğumuz içinde faşizmin karşısında duruyoruz. Atatürk bizler için bu anlamı taşıyor. Bugün ne yazık ki Atatürk’e hakaret etmeyi ibadet sayan insanların baş tacı edildiği bir dönemde bizim bu sahip çıkışımızın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Konuşmanın ardından 80.Yıl Cumhuriyet Yatılı Bölge Ortaokulu Öğrencisi Türkü Sönmez “Atatürk” adlı şiiri okudu. Okul öğrencileri tarafından hazırlanan söz korosu dinlenildi. Bergama Kılıç Kalkan Ekibinin gösterisi beğeni ile izlendi. Düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi. Törenler Bergama Belediyesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Çocuk Korosu’nun Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan konseri ve Bergama Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları gösterisi ile sona erdi.