Yarımada Kalkınma Planı çerçevesinde tarım üretiminde büyük artışlar sağlanan, çilek, kuşkonmaz gibi yeni ürünlerin elde edilmesinde başarı sağlanan Urla’da Çiftçiler Günü coşkuyla kutlandı.

Urla’nın Kuşçular Mahallesi Üretici Pazaryeri’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, Urla Ziraat Odası Başkanlığı ve Kuşçular Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle gerçekleşen “Dünya Çiftçiler Günü” kutlama etkinliğine İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, siyasi parti temsilcileri, Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, protokol üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Kooperatifleşmeye değer veriyoruz

Alınteri toprağa karışmış, nasırlı elleriyle üretime emek veren tüm çiftçilerimizin günü kutlu olsun diyerek konuşmasına başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Üretmekte bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ama ne yazık ki çiftçimiz üretimini hak ettiği değerde satamıyor. Bunu yenebilmek için birlik olmamız gerek. İşte tam da bu yüzden kooperatifleşmeye destek veriyoruz. Üreticimiz mağdur olmasın, ürününü aracısız yerinde işlesin yerinde satış yapsın diye üretici pazarları kuruyoruz. İskeleden Kadıovacık'a, Torasan'dan Kuşçulara tüm mahallelerimizde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Uyar’dan çiftçiye müjde

Kuşçular kooperatifinin yeniden canlanması için kurulan soğuk hava deposunun her aşamasında kooperatifin yanında olduklarını dile getiren Uyar, Kuşçular kooperatifi kantosunda en taze sebzeleri Urlalı pazarcılarla buluşturmaya hazırlandıklarının müjdesini verdi. Uyar, ayrıca farklı ürünlerin yöreye entegrasyonunun sağlanması, miras yoluyla parçalanmış tarım arazilerinin değerlenmesi için köylüye çilekten, kuşkonmaza, kırmızı maruldan mor karnabahara, kırmızı soğandan gojiberiye yeni ürünlerle tanıştırdıklarını söyledi.

Tarım arazilerinin kaybedilmemesi konusunda daha hassas davranılmasının altını çizen Urla Kaymakamı Önder Can; “Ekilemeyen her metrekare alanın aslında milli servetimizin boşa harcanması olduğunu unutmamanız gerekiyor. Geleneksel tarım uygulamalarından ziyade katma değeri yüksek ürünlere çiftçilerimizi yönlendirmeliyiz. Elbirliğiyle ilçemizi daha iyi noktaya getirme içindeyiz” diye konuştu.

Türkiye’de tarımda gelişme 2.8 iken İzmir ilinde 5.7 oranında

Urla Ziraat Odası Başkanı Sayın Nurettin Kılınç; biz millet olarak sırtımızdaki terimizi elimizdeki nasırımızı, diz çökerek tek tek domatese, bibere, patlıcana, ekine buğdaya emek vererek insanlara gelecek hazırlamaya çalışıyoruz. Halkımızı destekleyerek üretime teşvik edelim. Yerel yöneticilerin çiftçiyle, halka birlik olmasının en güzel örneğini Enginar Festivali’nde Urla esnafı, üreticisi gördü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Urla Belediye Başkanımıza tarıma verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye’de tarımda gelişme 2.8 iken İzmir ilinde 5.7 oranında” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi’ne tarıma vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür eden Kuşçular Muhtarı Mehmet Doğan, tüm üreticilerin çiftçiler gününü kutladı.

Üretici Pazaryeri’nde kurulan stantlar ise protokol üyeleri tarafından ziyaret edildi.

Ürün yarışmasında çiftçiler ödüllendirildi

Urla’nın bereketli topraklarında, iyi tarım uygulamalarıyla yetişen ürünleri tüketiciyle buluşturan çiftçiler için ürün yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan tüm üreticiler ödüllendirildi.

Urla Belediye Konservatuarı “Nostaljik Pop Müzik” dinletisi beğeniyle dinlendi.