İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Tasarruf tedbirleri' adı altında bir genelge yayımladı. Mali Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından belediyenin tüm birimlerine gönderilen genelgede, kamu kaynaklarının sonsuz olmadığı ve dikkatli kullanılması uyarısında bulunulurken, alınması gereken tedbirler de sıralandı.

Genelgede hizmet araçlarının hizmet dışında kullanılmaması da istendi. Ayrıca hizmet alımı şekliyle çalıştırılan personele çok zorunlu olmadığı müddetçe fazla mesai ödenmemesi gerektiği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarruf yapılması için yayımlanan genelde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara dikkat çekilerek, kıt olan kaynakların verimli kullanılması istendi. Bunun için de tasarruf tedbirlerinin alınmasının gerekli olduğunu belirtilen açıklamada, belediye hizmetlerinin durmaması, hizmetlerin devamının sağlanması için alınan tedbirlerin ikinci bir duyuruya kadar uygulanması istendi. Büyükşehir'in aldığı tasarruf tedbirlerinde dikkat çeken detaylar da yer aldı. Demirbaş malzeme, meşrubat, mobilya tarzı eşyaların alımının yapılmaması istendi. Yine taşıt, araç ve gereç alımlarının yapılmaması gerektiğinin altı çizildi. Devam eden ve ihalesine çıkılmış işler dışında, Genel Sekreterlik ve genel müdürlük makamlarınca onaylananlar hariç, yapım, hizmet ve mal alımları ile ilgili ihalelere çıkılmaması istendi. Ayrıca organizasyon hizmetlerinin asgari düzeyde yapılması gerektiği belirtilen genelgede, hizmet araçlarının hizmet dışında kullanılmaması istendi.

PERSONELİ MUTSUZ EDECEK MADDE


Genelgede, bazı personeli mutsuz edecek maddeler de yer aldı. Buna göre, hizmet alımı şekliyle çalıştırılan personele çok zorunlu olmadığı sürece, fazla mesai yatırılmaması, çalışma programları yapılarak işlemlerin mesai saatleri içinde yaptırılmasının sağlanması, fazla mesailerin ilgili daire başkanlığı tarafından izin şeklinde değerlendirilerek ücret ödenmemesi istendi. Birimlerin mutemet avansı yolu ile yaptığı harcamaların, zorunlu işler dışında durdurulması, avans ile beyaz eşya ve mobilya gibi malzemelerin alınmaması da genelgede yer aldı. Genelgede bir diğer madde ise yurt için ve yurt dışında yapılan görevlendirmeleri kapsıyor. Buna göre, yurt için ve yurt dışı görevlendirmelerin önemli olmaması durumunda yapılmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca Genel Sekreterlik ve genel müdürlük makamları onayı dışındaki etkinlik, toplantı ve organizasyonların yapılmaması gerektiği de genelgede yer alan bir diğer madde oldu.

'YENİ KAMULAŞTIRMA PROJELERİ BAŞLAMASIN'


Tasarruf tedbirleri, belediyenin tüm birimlerini yakından ilgilendiren maddeler içeriyor. O maddelerden biri de yeni kamulaştırma çalışmalarını ilgilendiriyor. Belediye, tasarruf tedbirleri kapsamında yeni kamulaştırma projelerine başlanılmamasını istedi. Elektrik, su, akaryakıt tüketimi konusunda tasarruflu davranması gerektiği de belirtildi. Yine belediyenin tanıtım amaçlı şapka, promosyon, çanta gibi ürünlerin alımının yapılmaması, bu tür tanıtım malzemelerinin yalnızca, Tanıtım Şube Müdürlüğünce karşılanması istendi. DHA