Merkezin Türkiye’yi Endonezya’da temsil eden 11 ve 12 yaşındaki öğrencileri, trafik sorunu ve yeni nesil oyuncak projeleriyle iki özel ödül kazanıp kentin gururu oldu.

Bucalı gençlere sunduğu ücretsiz akademik eğitimle Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren ve adını uluslararası arenada bilimsel projelerle duyuran Buca Belediyesi Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi, liseli gençlerin ardından ilkokul öğrencileriyle de başarı elde etti.

Endonezya’da yenilik, inovasyon, araştırma, yaygınlaştırma ve yaratıcılık alanlarında genç kuşağı geliştirmeyi hedefleyen bir eğitim merkezi olan Kyra.id ‘Dünya Çocuk Günü’ kutlamaları kapsamında, 21 Kasım 2020 tarihinde ‘Kids Conference’ (Çocuk Konferansı) etkinliği gerçekleştirildi.

İki projeye iki özel ödül

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle online olarak gerçekleştirilen etkinliğe Çin Tayvan, Hindistan, Vietnam gibi 10 ülkeden bilime meraklı ve yetenekli çocuklar katılırken organizasyonda Türkiye’yi Buca Belediyesi Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri 11 yaşındaki Atilla Gökoğlu ve 12 yaşındaki Refik Kürşat Baysak temsil etti. Atilla Gökoğlu trafik kazalarına çözüm getirmek için tasarladığı ‘Magnetic Cars’ projesi ile ‘Rookie Maker Award Özel Başarı Ödülü’nü kazandı. Refik Kürşat Baysak ise yeni bir akılcı oyun düzeneği oluşturmak için tasarladığı ‘Adjustable Seesaw’ projesi ile Accomplishment Award Özel Başarı Ödülü’nü elde etti.

Velilerden tam destek

Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi’ne Bucalı velilerden de tam not geldi. Atilla Gökoğlu’nun velisi Ece Gökoğlu, “Çocuklarımızın teknoloji çağında geleceğe umutla bakabilmeleri için çok güzel bir çalışma.İçlerindeki potansiyelleri ortaya çıkarmaları için bir zemin sağlandı. Çocuğumuz çok küçük yaşlarından beri bilime ve teknolojiye çok meraklıydı. Biz de bu ilgiyi nasıl değerlendiririz diye araştırma yapıyorduk. Çünkü okullarda imkânlar kısıtlı maalesef. Bu anlamda kendini cesaretlendirmesi, özgüven kazanması anlamında çok önemli faydası oldu” diye konuştu.

Refik Kürşat Baysak’ın eğitimci velisi Hüseyin Ufuk Baysak ise, “Çocuğumuz vaktini çok iyi değerlendirmiş oldu. Hem piyano hem de proje öğrencisi. Çocuklarımızı artık dünya standartlarına getirmemiz gerekiyor. Bu şekilde kanalize edecek yer bulmakta çok zorlanıyoruz ya da ücretleri çok zor oluyordu. Buca Belediyesi’nin bize sağlamış olduğu bu imkândan dolayı teşekkür ediyor, canı gönülden kutluyoruz” ifadelerini kullandı.