Buca Belediyesi, çocukların daha sağlıklı ve temiz ortamlarda alış veriş yapabilmeleri için okul denetimlerine sıkı denetim uyguluyor. Eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerini denetleyen ekipler, dengesiz ve sağlıksız beslenmeye sebep olabilecek yiyecekler ve içeceklerin satışına izin vermiyor.

Buca Belediyesi, Ruhsat Denetim ve Sağlık İşleri Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa yürüttüğü denetimlerde eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmeleri kontrol ediliyor. Öğrencilerin sağlığını tehdit edecek unsurların oluşmasını önlemek amacıyla yapılan çalışmalarda ilçede bulunan tüm okul kantinleri denetleniyor.
Denetimlerde, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı, kantinin ve personelin genel hijyen durumu, kullanılan gıdaların muhafaza koşulları, gıdaların son kullanma tarihleri ve eğitim kurumlarında satışı yasak gıdalarla (cips, kola, enerji içeceği, patates kızartması, beyaz ve kırmızı et) ilgili incelemeler yapılıyor.

Denetimlerde dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa (obezite) sebep olabilecek yiyecekler, enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı, aromalı içecekler, kızartma ve cipsler vb. yiyecekleri kontrol eden ekipler, satışı yasak yiyecek ve içecek maddesi satışı yapan kantinlere cezai işlem uyguluyor.
Denetimleri, “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” kapsamında gerçekleştirdiklerini, Buca’daki kantinlerin genel olarak iyi durumda olduğunu ifade eden Belediye yetkilileri, amaçlarının Buca’daki çocukların daha hijyenik ortamlarda daha sağlıklı besinleri tüketmeleri olduğunu belirtti.