Buca Kırıklar Köyü’nde yapılması planlanan taş ocağına mahkeme “dur” dedi. İzmir 3. İdare Mahkemesi, İzmir Valiliği’nin Buca Kırıklar Mahallesinde açılması planlanan taş ocağı için “ ÇED Raporu gerekli değildir” yönünde kararı üzerine Buca Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma istemiyle açtığı davayı haklı bularak, yürütmeyi durdurma kararı verdi. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2017/1528 Esas No ile karara bağladığı yürütmeyi durdurma kararı Buca Kırıklar halkınca coşkuyla karşılandı.

Buca Belediyesi Buca Kırıklar Mahallesi’nde açılmak istenen maden ocağı ve kırma eleme tesisine karşı açtığı davadan zaferle çıktı. İzmir 3. İdare Mahkemesi, Buca Belediyesi’nin İzmir Valiliği’nce 15.06.2017 tarihinde söz konusu maden ocağı için “ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu gerekli değildir” yönünde kararına karşı yürütmenin durdurulması istemiyle 20.07.2017 tarihinde açtığı davayı haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2017/1528 esas no ile bağladığı yürütmeyi durdurma kararı bölge halkınca memnuniyetle karşılandı.

Buca Belediyesi açtığı davada; Buca Kırıklar Mahallesi’nde özle bir madencilik şirketi tarafından yapılması planlanan II-A Grubu Maden( Kalker) Ocağı ve Kırma- Eleme Tesisi’nin çevresel olumsuz etkilerinin bölgedeki halkın sağlığı ve doğal çevre üzerinde olumsuz etkileri olacağını, etkilenecek alanın 25 hektarın üzerinde olması ve proje alanının 300 metre mesafede ekili tarım alanı ve zeytinliklerin olması nedeniyle ÇED Raporu gerekli olduğu iddiasını sunmuştu. Tesisin Buca Kırıklar Mahallesi’ne çok yakın mesafede olduğu, dinamitle patlatma yapılacak sahadan kopacak olan taşların köy halkı için yaşamsal tehlike oluşturacağının da belirtildiği dava dosyasını değerlendiren 3. İdare Mahkemesi 14 Aralık 2017 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı alarak Buca Kırıklar Mahallesi sakinlerine derin bir nefes aldırdı.
Geçtiğimiz Temmuz ayında yaşam alanlarını korumak için ayağa kalkan Buca Kırıklar halkı, köylerinin 1700 metre yakınında yapılması gündemde olan taş ocağı tehdidine karşı eylem yapmıştı. Yüzde yetmişi zeytinlik olan orman köyü Kırıklar’ın taş ocağının açılması ile tüm geçim kaynaklarını yitireceğini ve temiz havası ile ünlü köylerinin tozla kaplanarak sağlıklarını tehdit edeceği endişesi taşıdıklarını söyleyen köylüler köy meydanında toplanarak eylem yapmıştı.