Bornova Belediyesi, köklü bir geçmişe sahip olan ilçenin kültürel ve tarihi değerlerini tanıtarak turizm potansiyelini harekete geçirmek için vatandaşları ücretsiz kent turları ile geçmişe yolculuğa çıkarıyor.

İlçenin turizm potansiyelini artırmak için çalışmalar yapan Bornova Belediyesi, tarihi değerleri ön plana çıkıyor. Düzenlenen ücretsiz kent turları ile 8500 yıllık tarihi olan ve birçok ilke ev sahipliği yapan ilçeyi tanıtıyor. Ayrıca levantenlerden kalan birçok köşk ve müzeler olan ilçede belediye bünyesinde bulunan ve tarihi geçmişe sahip evlerin de bakımını yapılarak vatandaşa açılıyor.

Bornova’yı tanıtan turlar, İzmir’in tarihinin 8500 yıl önce Bornova’da başladığını kanıtlayan Yeşilova Höyüğü kazı alanı ve Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ile başlıyor. Atatürk’ün İzmir’e ilk baktığı yer olan Belkahve’de bulunan Ata Anı Evi ikinci durak oluyor. Kurtuluş Savaşı ruhunu yaşatan ve tura katılanların duygusal anlar yaşamasına neden Ata Evi ziyaretinin ardından, merkezde bulunan levanten köşkleri tanıtılıyor. Bornova’da bulunan müzeler, Atatürk’ün silah arkadaşları ile birlikte önemli kararlar aldığı karargahı ve Türkiye’de futbolun ilk oynandığı, bisiklet ve atletizm yarışlarınının ilk kez yapıldığı yerler de tanıtılıyor.

TARİHİ EVLER VATANDAŞA HİZMET VERİYOR


Bornova Belediyesi bünyesinde bulunan Belhomme Köşkü, Dramalılar Köşkü ve 1 sokaktaki eski bir Rum evi Bornovalılara hizmet veriyor. Bolhomme Köşkü Atatürk Kitaplığı olarak kullanılırken, 1 sokaktaki Rum evi Bornova Anı Evi olarak gezilebiliyor. Bornova Merkez’de bulunan Dramalılar köşkü Kent Arşivi ve Müzesi olarak hizmet veriyor. Ayrıca Dramalılar Köşkü’nün bahçesinde özellikle PKU ve çölyak hastaları için açılan Diyet Kafe de bulunuyor.

Bornova’nın tarih açısından önemli olduğunu belirten Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, "Evimiz dediğimiz Bornovamız zengin bir tarihe sahip. Kentimizin tarihini tanıtmak, farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapıyoruz. Lavanten köşkleri, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ve Belkahve Ata Anı Evi’de tarih açısından çok önemli yerler. Buraları tanıtmakta bizim görevimiz" dedi.