Bornova Belediyesi’nin Erzene Mahallesi’ndeki 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik önemli bir gelir kalemi oldu. Ayrıca Bornova Belediyesi ilçede güneş, jeotermal, su ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynağı kullanan binalardan yasa gereği aldığı tüm ücretlerden yüzde 25 oranında indirim yapıyor. Bornova Belediyesi, başta inşaat çalışmaları devam eden projeler ile önümüzdeki süreçte yapımına başlayacağı Hayal Bornova, Karaçam Çocuk Köyü, Çocuk Dünyası, Yeşilova, İnönü ve Kızılay pazar yerleri ve çok amaçlı kültür merkezlerinde yenilenebilir enerji sistemleri kullanacak. Böylece hem enerji konusunda sağlanan tasarruf artarken karbon salımı azalacak.

Erzene Mahallesi’nde 2 bin 500 güneş panelinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide 2014 yılı sonunda çalışmaya başlayan Fotovoltaik Güç Sistemi, dağıtım şebekesine verilen elektriğin bedeliyle yatırım maliyetini karşıladıktan sonra kar etmeye başladı. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği kazandığı 820 bin liralık proje bedelinin 234 bin lirasının Bornova Belediyesi tarafından karşılandığı tesiste, geçen üç yılda toplam 1 milyon 173 bin 808 kWh elektrik üretildi. Bu üretimin parasal karşılığı ise 482 bin 18 lira oldu. Böylece Bornova Belediyesi, proje için kullandığı parayı karşıladığı miktardan daha fazla kazanç elde etti.

İZKA’dan hibe kazanmıştı


Güneş enerjisini panelleri aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştüren ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında hibe krediye hak kazanmış, 2014 yılı sonunda 7 dönüm alandaki güneş panelleri aracılığıyla üretilen elektrik enerji dağıtım şebekesine verilmeye başlanmıştı.

Yenilenebilir enerjiyi özendirme indirimi


Bu arada Bornova Belediyesi ilçede güneş, jeotermal, su ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynağı kullanan binalardan yasa gereği aldığı tüm ücretlerden yüzde 25 oranında indirim yapıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek amacını taşıyan karar, 2017 Ağustos ayında Bornova Belediye Meclisi’nce oy birliğiyle alınmıştı.

Yeni projlere yenilenebilir enerji sistemleri


Bornova Belediyesi, başta inşaat çalışmaları devam eden projeler ile önümüzdeki süreçte yapımına başlayacağı Hayal Bornova, Karaçam Çocuk Köyü, Çocuk Dünyası, Yeşilova, İnönü ve Kızılay pazaryerleri ve çok amaçlı kültür merkezlerinde yenilenebilir enerji sistemleri kullanacak. Böylece hem enerji konusunda sağlanan tasarruf artarken karbon salımı azalacak.

Çevreyi korurken, tasarruf sağlıyoruz


Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, sistem sayesinde bir yandan tasarruf sağlarken, bir yandan da karbon salımının önüne geçtiklerine dikkat çekerek, “Elektriği temiz ve yenilenebilir kaynaklardan elde etmek dünyamızın geleceği açısından büyük önem taşıyor. Hem de elektrik enerjisi için ödediğimiz faturalardan tasarruf ettiğimiz kaynaklar ilçemize yatırım olarak dönüyor. Proje sayesinde hizmet binalarımızın tamamında kullanılan elektrik enerjinin yüzde 25’ini güneşten elde ediyoruz. Sistem, her yıl çevre kirliliğine neden olan 250 ton karbon salımını engellemiş oluyor. Bu konuda vatandaşlarımızı özendirmek için indirim de uyguluyoruz. Ayrıca bundan sonra hayata geçireceğimiz tüm projelerde yenilenebilir enerji sistemlerini kullanacağız” dedi.