Haber/ Didar DEMİRCİ

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Belediye Başkanlığı görevinde 2’nci yılını tamamladı. Batur, “Yeni dünya, yeni normal, yeni bir Konak” sloganıyla geride bıraktığı ikinci yılının değerlendirme toplantısını Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde yaptı. Değerlendirme toplantısına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkan Yardımcıları, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu, Doğruyol Partisi MYK Üyesi başkanları ve parti yöneticileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, bu zamana kadar Konak’ta hayata geçirilen tüm faaliyetlerin tanıtım filmi izletildi. Ardından Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, konuşma yaptı. Batur, 20 yıllık Narlıdere Belediye Başkanlığı görevinin ardından Konak Belediye Başkanlığı görevine layık görülmenin onuruyla hareket ettiğini dile getirerek, kendisini bu göreve layık gören herkese teşekkürlerini sundu.

Batur’un konuşmansans satır başları şöyle:

Birlikte Konak Sloganıyla Yola Çıktık

“Birlikte Konak’ sloganıyla yola çıktık. Çünkü konakta herkesi kucaklayan, herkesi seven, herkese eşit mesafede davranan, herkes için elinden geleni yapmayı hedefleyen, dertlerini dinleyen, halkın içinde olan bir belediyecilik anlayışını burada da sürdürmeye karar verdik ve sürdürmeye devam ediyoruz.

‘Birlikte Konak’ bizim bir slogandan daha öte bir olaydı. Böyle bir yönetim anlayışını belirterek Konaktaki yol haritamızın nasıl olacağını belirten bir slogandı. İki yıllık görev süremizde bu yönetim anlayışından sapmadan yola devam ediyoruz. Ben Konak’ta herkesin belediye başkanıyım. Bebeğin, çocuğun, gencin, yaşlının, engellinin, işçinin, emeklinin, garibanın, sokaktaki can dostların belediye başkanıyım. Kimine göre belediye başkanlığı bir iş, kimine göre görev, kimine göre de hizmet makamı. Ben belediye başkanlığını hep hizmet makamı olarak gördüm ve öyle çalışmaya devam ediyorum. Halka hizmet etmek bizim için bir onur. Bunu severek ve heyecanla yaptığımı ifade etmek istiyorum.”

Narlıdere’deki başarı devam ediyor

“Çok fazla belediye başkanlığı yaptığım için eleştiriliyorum ama motivasyonumuz tam heyecanımız yerinde. Konak’ta çok daha güzel işler yapacağız. Konak Belediye Başkanlığına aday olduğun süreçte dar ve orta gelirli mahallelerde yaptığımız seçim çalışmalarında vatandaş önümü kesip, “Konak’ı da Narlıdere gibi mi yapacaksın?” diye taleplerini ilettiler… Konak’ı da Narlıdere gibi yapacağız! Onun için yola çıkarken 3 temayı kendimize ilke edindik. Bu 3 prensip doğrultusunda kentin gelişmesi için görev tanımı yaptık.

Birincisi, kentin en önemli ihtiyacı olan kentsel dönümümü hayata geçirmek. Konakta hemen hemen her yerde dönüşüm bekleyen yerler vardı. Kentsel dönüşümle ilgili Gültepe Mahallesi'nde Gültepe Mahallesi dediğimiz 14 mahalleyi ilgilendiren, bu mahallelerdeki kentsel dönüşüm planlamasını hemen 8 aylık süre içerisinde gerçekleştirdik. Geçmişten bu güne Konak’ta yapılan en önemli çalışmalardan biriydi. Kentin anayasası Gültepe Bölgesindeki kentsel dönüşümün anayasasını bitirmiş olduk. Bu yetmedi! Beştepeler Bölgesindeki 200 hektarlık alanın da planlamasını tamamladık. 1 Mart’taki meclisimizden oy birliğiyle geçirdik. Bu planlar uygulandığında bu bölgede yaşayan insanların yaşam kaderleri değişecek. Bu bölgede bir metrekare park yapacağımız alan yok, sosyal tesis alanı yok, vatandaşlarımızın yaşamı maalesef binaların içinde kalmış. Kişi başına 0.86 metrekare yeşil alan düşen bir alan düşünün. İnsanların nefes alacak yerleri yok. Onun için bu planın hayata geçmesiyle kentin çehresi değişecek, görüntü kirliliği ortadan kalkacak ve insanlarımız nefes alacak. Sosyal donatı alanlarına, yeşil alanlara sahip insanca yaşamanın onuruna yaraşacaklar. Bununla ilgili tüm planlamalarımızı tamamladık. Beştepeler planı ikinci olarak büyükşehirden tasdiklenmesi gerekiyor. Komisyonlardaki incelemeden sonra gerekli desteği göreceğimize inanıyorum. İzmir’e kente gelenler, Yeşildere caddesinden geçenler kentimize eleştiri gözüyle bakmışlardır. İşte o gecekonduların ortadan kalkacağı insanların insanca yaşayacağı bir planlama çalışmasını bitirdik. 2 sene içinde tamamlandı bunlar. Burada çalışmalarımız bitmedi. Şimdi Gürçeşme birinci ve ikinci etap çalışmalarına başladık. Bir de Yeşildere’den Mersinli’ye kadar alanı kaplayacak arazi çalışmalarına başladık. Yani konak belediyesi olarak kentin değişime dönüşüme ihtiyacı olan alanlardaki planlama çalışmalarını yaklaşık 6 ay sonra neticelendirmiş olacağız. Verdiğimiz sözlerin en önemlilerden birini yerine getirmiş olacağız.”

Kriz Belediyeciliğini Öğrendik

Pandemi sürecine değinen Batur, artan vaka artışlarına dikkat çekerek, “Vakaların artışı hepimizin canını sıktı. Maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmemiz lazım” dedi. Öte yandan 30 Ekim 2020 günü meydana gelen deprem sonrasında yaşanan acı kayıplara dikkat çeken Batur, “Başımıza gelmeyen hiçbir şey kalmadı. Deprem, sel, tsunami, hortum, bir gök taşı düşmedi dedik o da geçenlerde bir yerlere düşmüş” dedi. Batur, deprem sonrasında hasar gören Konak Belediyesi’nin Basmane’deki hizmet binasının yıkıldığını hatırlatarak, “Hizmet binamızın çevresindeki 2 arsayı da kamulaştırarak, yeni yapacağımız bina 1200 m2’ye oturacak. Konağa yakışır Basmane meydanında çok güzel bir hizmet binası yapacağız. Bununla ilgili planlamalarımızı yapıyoruz. Artık bu dönemde Konağa güzel bir hizmet binası bırakmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Batur, öte yandan Konak’a kazandırdıkları pazaryeri, sosyal tesisler ve rekreasyon alanlarını sıralayarak, söz konusu alanların özellikle Konak’taki gençlere, çocuklara faydalarını sıraladı.

Konak’ta 3 bin 500’e yakın tescilli bina olduğunu dile getiren Batur, Konak’ın tarihi misyonunu harekete geçirecek restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyledi. Batur, söz konusu çalışmaların Agora, Kemeraltı ve Basmane bölgesinde sürdüğünü duyurdu.

Pozitif Ayrımcılık İsteyen Kesimlere Daha Fazla Hizmet

8 Nisan’ın Dünya Roman Günü olduğunu hatırlatan Batur, 3 önceliklerinin de pozitif ayrımcılık isteyen kesimlere hizmetin daha fazla aktarılmasını sağlamak olduğunu dile getirerek, “Konakta 50 binin üzerinde roman vatandaşı var. Roman vatandaşların, hayata daha iyi tutunabilmesi, gençlerin eğitimi ve geleceği için bir çok proje yapıyoruz. Almanlar tarafından yapılmış bir binayı restore ederek 8 Nisan’da roman kültür merkezimizin olarak hizmete açacağız. Orada roman gençlerimiz, kadınlarımızın eğitimi ve gelir elde etmesi için hizmet veriyoruz. Hilal’de kemer tren istasyonu var. 1967 yılında İngilizler tarafından yapılmış. O binanın tahsisi yapıldı. O bölgedeki çocukların madde bağımlığına yakalanmadan iş sahibi olmaları için bir çalışma yürüteceğiz. Bunu merkezi hükümetin kurumlarıyla birlikte ortaklaşa bir çalışma yapacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının devamında engelli vatandaşlara da değinen Batur, “Engelliler bizim için çok önemli. Ayrıcalıklı olarak hizmet götüreceğimiz kesimlerden biri. Bir engelli yaşam köyü faaliyete geçirdik. Burada zihinsel ve bedensel engelliler tedavi görüyor. İşte haz duyduğumuz çalışmalardan biri. Bunu yakın süreçte kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Belediye bünyesinde bir kadın kooperatifi kurduklarını hatırlatan Batur, “Toplumumuzun en önemli gücü kadınlarımız. Onlarla ilgili belirli çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Konuşmalarının devamında Batur, sivil topluk kuruluşları, sivil insiyatifler, kadın dernekleri ile bu zamana kadar ortaklaşa çalıştıklarını, şu ana kadar 39 proje ürettiklerini söyleyerek, “Bir belediye başkanı için kendisine emanet edilen bölgenin bugünlerine ve yarınlarına katkı koymak gerçekten muazzam bir duygudur. Bizler tüm dünyaya emsal olmuş bir liderin yanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatlarıyız. Asla yorulmayız. 3’üncü hizmet yılımıza da bugün bu heyecanla başlıyoruz” diyerek, herkese teşekkürlerini sundu.

Altın Yumurtlayan Tavuk

Toplantının ardından Başkan Batur, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Tepecik’teki benzin istasyonu alanı ve Basmane Çukuru’nu hakkında son durum ve ‘Gelecek hedefiniz nedir?” sorularını yanıtlayan Batur, “Benim Konak’ta ilk dönemim. O yüzden çiçeği burnunda bir belediye başkanıyım. Tepecik’te eski benzin istasyonu olarak kullanılan alan. Bu bizimmiş sonra başkalarına verilmiş. Bizim için altın yumurtlayan tavuk. Kendimize satsak kardayız. O yüzden orayı yeniden belediyenin şirketi işletecek, kendimiz kar edeceğiz. Basmane Çukuru ile ilgili Başkan Soyer depremden sonra yeni bir yer arayışına girdi. Burada bazı gelişimler var, kendisi tarafından takip ediliyor. Ancak bu bölgenin gerçek sahibi TMSF. Bunun karşılıklı iyi niyetle yürümesi gerekiyor. Bu iyi niyetle yönetilirse biz de kurtulacağız, kendiniz de kurtulacağız. En büyük hedefim daha önce hiç başarılmamış kentsel dönüşümle ilgili üç dört mahallede kentsel dönüşümü hayata geçirmek. Başlarsak devamı gelecektir” açıklamalarında bulundu.