Haber/ Didar DEMİRCİ

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 31 Mart 2019 yerel seçimleriyle göreve gelmesinin ardından belediye olarak yapılan çalışmaları, ‘İlk 500 gün’ başlığı altında kamuoyuyla paylaştı. Tepekule Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Parti Meclisi (PM) Üyeleri Ednan Arslan, Rıfat Nalbantoğlu ile Devrim Barış Çelik, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, il yöneticileri, kadın ve gençlik kolları üyeleri, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Belediye Başkanı Sandal, seçin öncesindeki vaatleri kapsamında hayata geçirilen projelere ilişkin bilgiler verirken ayrıca yeni süreçte yürütülecek faaliyetler hakkında da konuştu.

250 milyon borçtan 133 milyonunu ödedik!

Başkan Sandal, “Doğru projeler üretebilmek için personel reformu yapmamız gerekiyordu. Liyakat üzerine bir çalışma, eşit işe eşit ücret gerekiyordu. Bayraklı’nın tüm kadrolarının çalışmasını yaptık. İlk dönemlerde birazcık zorlandık. İstediğimiz personel transferlerini yapamadık. Bütçeniz el vermiyorsa bir işi yapma şansınız yok. Geldiğimiz günden itibaren israfla mücadele ettik. İhale komisyonu oluşturduk ve ihaleleri canlı yayınladık. Aylık 3 buçuk milyon üzerinde tasarruf sağladık. Gelir arttırıcı işlerle bunu destekledik. 250 milyona yakın borcumuz varken hiç kredi çekmeden 102 milyonu bankalara olmak üzere 60 milyonunu ve toplamda 133 milyon ödeyerek, personelimizin tüm ücretlerini pandemi sürecinde de bir hafta önceden yatırarak, mali disiplini sağladık” diye konuştu.

“Bayraklı’nın dünya çocuk ve gençlik merkezi olmasını tasarladık”

Sandal sözlerine devam etti ve “Yeni kent merkezi olarak onaylanmış bir kentte sosyal donatı alanları yok. Yaşam alanlarının olmayışı aslında kent kimliğimizin olmayışının göstergesidir. Bayraklı’nın dünya çocuk ve gençlik merkezi olmasını tasarladık. Yurt içi ve yurt dışı misafirler alacaktık, meclislerimizi belirlemiştik. Ama pandemi araya girdi. Bu süreci atlatınca çalışmalarımıza devam edeceğiz. Doğançay’da Dünya Çocuk ve Gençlik merkezi yapılıyor. Dünyanın bütün çocuklarını, gençlerini Bayraklı’ya çağırmak istiyoruz. Hayalimiz bu! Onlardan dinlediklerimizi dünyanın dört bir tarafında duyurmak istiyoruz. Sadece bunlarla yeni kent kimliği oluşmaz. Kentin ciddi sorunları var” açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşüm için proje revizyonu yetkisini aldık

Kentsel dönüşüme ayrı bir parantez açan Sandal, “Altyapıyı da içine alan kentsel dönüşüm meselesi var. 10 yıl önce çalışmalara başlanmış. Değişiklikler neticesinde projede bir revizyona ihtiyaç vardır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den revizyon yetkisini istedik ve aldık. Vatandaşımızın, iş dünyasının ve belediyemizin beklentilerini hesaba katarak ilerleyeceğiz. Daha önce tek uygulama sahası olan alanda 33 alana bölerek, kooperatif metoduyla hayata geçireceğiz. İlk pilot uygulamayı 60 hektarlık alanda gerçekleştireceğiz. Onur Mahallesi, Yamanlar, Nafiz Gürman bölgelerinde yeni çalışmaları tamamladık. Burada da 1 yıl sonra vatandaşımıza gerekli açıklamaları yapacağız” ifadelerini kullandı.

Bayraklı’nın koku sorunu çözüldü

Kentik kronikleşmiş sorunları olduğunu dile getiren Sandal, “El attığımız her iş kendi içinde birkaç işi daha barındırıyor. Yine Büyükşehir Belediye’miz öncülüğünde rekor denecek seviyede 123 bin ton asfalt serimi yapıldı. Buna yaptığımız yamalar dahil değil. 24 bin metrekare üzerinde parke taşı döşedik. 31 parkımıza kauçuk döşedik. İZSU ile birlikte Bayraklı merkezin sorunlarından biri olan koku meselesini çözdük. 1 buçuk yıllık sürede İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı’ya yaptığı yatırım 140 milyon civarında” dedi. 

Bir diğer sorun: Yoksulluk

Sandal, “Diğer sorunlarımızdan biri de yoksulluktu. Kentin üçte biri yoksul mahallelerden oluşuyor. Vatandaşın ihtiyacını doğru tespit edip hizmeti ulaştırmak ve bunun sürekliliğini sağlamak amacımızdı. Gıda bankasıyla 21 bin ailemize dokunduk. İhtiyaç fazlası ürünlerin büyük süpermarketlerden vatandaşımıza ulaştırdık. 15 bin paket süt, 200 kilo eti bu arkadaşlarımız sayesinde dağıttık. Bir diğer önemli işimiz kadınlarımız. Kadın kooperatifimizi canlandırarak, önümüzdeki süreçte iş kıyafetleriyle ilgili de çalışmaları başlattık. 500’e yakın kadınımızın iş olanağına kavuşmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. 

EBA’ya destek: TVBEK

Sandal, “Öncelikli işlerimizden bir tanesi eğitim… Seçim vaatlerimizden bir tanesi; başkanlık sürecimiz içinde bu kentte bir arkadaşımız yatağa aç giriyorsa, herhangi bir öğrencimiz ekonomik nedenlerden dolayı eğitimini aksatıyorsa o koltuk bize haram olsun. Onur duyarak söylüyorum; bir belediye dershanesinden Türkiye 28’ncisi çıktı. Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu ilk 10 binlik kısımda yerleştiler. Şimdi yine Türkiye’de bir ilk olan TVBEK ile yeni bir proje başlatıyoruz. 200’e yakın tableti dağıtacağız. Ama interneti, tableti olmayan çocuklarımızı da düşünerek hafta içi her gün sabah Bayraklı Belediyesi’nin gönüllü öğretmenleriyle hayata geçiriyoruz. Diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da ilişkilerimizi yürütüyoruz. Kenti var eden değerler projelerinizden ziyade biraz da tarihinizle ilgilidir. SMYRNA atıl olarak duruyor. Denizden, Sevgi Yolu’ndan, Smyrna’ya çevre düzenini planlayıp, kavşaklarıyla, alanıyla, parkıyla yeni bir cazibe merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Sevgi Yolu’nu iki taraflı düzenleyeceğiz. Smyrna’nın çevreleyen alanı komple temizleyeceğiz. Başarılı olabilirsek bir de kent müzesi kazandıracağız. İstiyoruz ki Bayraklı’da herkes mutlu olsun, çocuklar yatağa aç girmesin. İstiyoruz ki tüm vatandaşlarımıza dokunalım. Adına yakışır bir kent merkezini hep birlikte inşa edelim istiyoruz” açıklamasında bulundu. 

“İlk günkü heyecanı hala gözlerinde”

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Yaklaşık 1 buçuk yıldır görev yapan bir belediye başkanımız ve ekibi var. Yapılanları anlatmaları son derece kıymetli… Bayraklı’da gerçekten güzel şeyler olmuş ve devam ediyor. Uyumlu, uzlaşı kültürünü benimseyen, barışı sağlayan, kent için çalışan bir belediye başkanı ve bürokrasi olduğunu görüyoruz. Bu çok önemli… Büyükşehir Belediyesi, STK ve muhtarlarla bir şeyler yaparsak o zaman anlamı oluyor. Kurumsal yapının güçlendirilmesi noktasında yapılanlar var. Liyakate önem veren bir anlayış var. İş yeri barışını sağlamaya yönelik eşit işe eşit ücret anlayışı var. Ayda 3 buçuk milyon tasarruf ciddi bir tutar. Bununla çok güzel işler yapılabilir. Gıda bankası ve sosyal yardımlar var. Bunlara baktığımızda Bayraklı Belediyesi’nin sosyal demokrat, derman belediyecilik anlayışını ve CHP anlayışını hayata geçirdiğini görüyoruz. Devletin ve iktidarın tüm imkanlara sahipken EBA sistemini hayata geçirememeleri ortadayken Bayraklı Belediyesi eğitim kanalıyla yayın hazırlığında. Eğitime önem verilmesi bence çok kıymetli. Çocukları koruyan, kadın haklarına saygılı, kent kimliği oluşturmaya çalışan bir yönetim anlayışımız var. Bayraklı’nın buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Belediye başkanları rutin hizmetleri yaparlar, elbette olacak. Ancak bir belediye başkanının çok daha önemli bir görevi var. Görev yaptığı ilçeyi, ilçede yaşayan hemşerilerimizi iyiye doğru dönüştürmektir. Eğitim çok önemli bir argüman. Kentte yaşayan herkesin iyiye doğru evrilmelerini sağlamak… Farklı düşüncelerimiz olabilir, hayata bakış açımız farklı olabilir ama bizi bir arada tutan ortak değerler var. Demokrasi, adalet, sosyal devlet ihtiyacı… Bizi her şeyden önce bir arada tutan bayrağımız, Mustafa Kemal Atatürk var, ülkemizin bölünmez bütünlüğü var. Bu konuda hassas olan herkesi ittifakımız altında örgütlemek zorundayız. Yoksulluğu sona erdirmek gibi bir derdi olmayan, yoksulluğu sürdürerek kendi siyasetlerini sürdürmek olan bir anlayış şu an Türkiye’yi yönetiyor. Hedeflerimiz belli; huzur ve barış içinde yönetilen bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Bunu kurabilecek güçteyiz. 31 Mart bunun kıvılcımını yakmıştır. Bunu aleve dönüştürmek bizlere düşüyor. Başkanımızın ilk günkü heyecanını gözlerinden görüyorum. Allah heyecanını yitirtmesin” ifadelerini kullandı. 

“Millet İttifakı’nın desteği her zaman arkasında”

Millet İttifakı’nın ortağı İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar da, “Odağında insan olan siyaset makbuldür. İnsan köyde, kasabada, şehirde, nerede yaşarsa yaşasın kamunun hizmetlerinden faydalanmak ister. İster oy versin ister vermesin. Bu ülkeyi yönetenler 18 yıllık iktidarlarında kayırmacılık, iltimaslı gurup, imtiyazlı sınıf, hak etmedikleri halde kendilerine oy vermeyen vatandaşlarımızın hakkını bu imtiyazlı sınıfa devrediyor. Bu vicdanlara sığacak bir şey değil. Sayın başkanımızı kutluyorum. Millet İttifakı’nın desteği her daim arkasında olacaktır. Siyasete girmiş herkesin bir muradı vardır. Kimisinin muradı sarayda yaşamak, kimisinin muradı da bu ülkeyi kuran Atatürk’ü açtığı yolda yürümek istemektir. Adaleti sağlamak için bu yolculuğumuz devam edecektir. Ama haramilerin saltanatı sona erecektir” dedi.

Ayrıca Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran’da, birlik beraberlik mesajı vererek, Belediye Başkanı Sandal’ın 500 günlük faaliyetlerini tanıttığı toplantıya kendilerini de çağırdığı için teşekkürlerini dile getirdi.