İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN'daki yeni uygulama ile AKP'den gelen 'istemezükçü' eleştirilerine toplu yanıt verdi. Kocaoğlu, adaylık için ise “Bakacağız, benim üstüme böyle gelirlerse aday olurum. Beni sakin bıraksınlar" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katıldığı canlı yayında kent gündemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu, tartışmalara neden olan İZBAN’daki artı para sistemi ve bu sisteme yönelik eleştiriler hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Kocaoğlu, sürecin başında yaşanan sıkıntılar için ‘çocukluk hastalığı’ benzetmesi yaptı, önerilere de açık olduklarını belirtti. Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Yeni bir sistem kurmak son derece sıkıntılı… Ama bu konu üzerinde uzun yıllardır çalışıyoruz. Minimum 8 sene oldu. İZBAN 3 yıl içerisinde Bergama’ya uzanacak. Bir sistem kurmamız gerekiyor. Bu sistemin önce adil olması gerekiyor. Şuanda İZBAN hattı 136 kilometre… Bu mesafeyi tek biletle gitmek ne kadar adil, ne kadar hakkaniyetli? Biz İZBAN’da ‘gittiğin kadar öde’ yazılımına geçtik. Başka bölgelerde şuanda bunu uygulayacak durumumuz yok”

“Sistemi kurarken ‘Eski metropol içerisinde 25 kilometre tek biletle gidilsin, 90 dakikada aktarma hakkı alsın’ üzerine şekillendirdik. 25 kilometreden sonra da kilometre başına 7 kuruş ödesin dedik. Bunun üzerine de bir yazılım çalışması yaptık. Bu sistemi kurduk. 25 kilometreden sonra kilometresine 7 kuruş ödesin dedik. Burada uzun bir zam da söz konusu değil ama bir sistem kurmak istedik. Bunun üzerine bir yazılım çalışması yaptık. Hakkaniyeti aradık. Sistemin olabildiğince hatasız olmasına çalıştık. Karşıyaka İstasyonu’ndan Aliağa istikametine gideceksin Karşıyaka-Aliağa arası atıyorum 7.10 kuruş, bunu kartınızdan kesiyor. Siz Aliağa’ya değil Çiğli’ye gidiyorsanız, çıkışta aynı girerken olduğu gibi kartınızı okutuyorsunuz 2.86’nın geri kalanı kartınıza ilave ediliyor”

İZMİRLİLER BUNU 15 SENEDE ÖĞRENMEDİLERSE...


“İzmirliler ‘136 kilometreyi 2.86 TL’ye gidelim’ diyorsa ona sözümüz yok” diyen Kocaoğlu, “Keşke böyle bir imkan olsa ama dünyanın hiçbir yerinde bu mesafe bu ücrete gidilmez” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca, “Bu sistem şuan İstanbul’da metrobüste o yoğunlukta çalışıyor. Bu sistemin oturması ve desteklenmesi dileğimiz. 15 senedir bu kentte Büyükşehir Belediye Başkanıyım… Yaklaşımımız, duruşumuz, insana bakışımız belli… Vatandaşın aleyhine karar almamız mümkün değil! Eğer İzmirliler bunu 15 senede öğrenmediyse yapacak bir şeyimiz yok” dedi.

"ADALETİ KORUMAMIZ LAZIM"


Aziz Kocaoğlu, "İzmir’in ulaşım sistemi asgari ücret ya da biraz fazlasıyla geçinen insanlara göre ayarlanmıştır. Bizim ulaşıma bakımız şu… Örneğin bir evli çift… Az maaş alıyor dolayısıyla iş yerine uzak bölgelerde ev kiralıyor. Dolayısıyla günde 2-3 vesait yapmak zorunda kalıyor. İşte biz bu yüzden 90 dakikayı çıkardık. Konu sosyal belediyecilikse sosyal belediyecilik örneği 90 dakikadır. Biz evden işe gidiş gelişte 2 vesait kullanan hemşerimizin cebine ayda 120 TL koyuyoruz. Daha doğrusu cebindeki paradan az azalıyor. Ama bunun yanında adaleti de korumamız lazım. 136 km’yi tek biletle gitsin diyorlarsa ya da sistemde bir hata varsa önersinler memnuniyetle uygularız"

Kocaoğlu sistem için getirilen ‘ödeme inişte alınsın’ eleştirilerine “Hepimiz genç olduk. Biri çıkar, zıplar, atlamaya çalışır, güvenliklerle sorun yaşanır, daha büyük problem çıkar. Biz problem çıkarmak istemiyoruz, problem çözmek istiyoruz” dedi.

"İZMİR İÇİN NE YAPTINIZ?"


Başkan Kocaoğlu, Alaçatı’ya yapılması planlanan havaalanı ve kentteki enerji projeleri üzerinden AKP'den gelen ‘istemezükçü’ eleştirilerine de yanıt verdi. Aziz Kocaoğlu, “AK Partili Hamza Dağ ve arkadaşları ‘istemezükçüleri’ gözden geçirmelidir. Böyle bir suçlamanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Zaten orada gayri faal bir havalimanı vardı. Belli ölçüde bir havalimanı yapılacak. Buna karşı değilim. Ben bunu desteklerim. Rüzgar enerjisiyle bir bağlantı kurulmuş. Buna da karşı değilim. Ama köye 100 metre mesafede yaşamı etkileyecek mesafede yapılmasına karşıyım” diye konuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a seslenen Aziz Kocaoğlu, “Bir seçim yaklaşıyor. Büyükşehir’i istemezükçü gibi söylemlerle vurarak burada siyaset yapması kendine zarar verir. Bizim yoğurt yiyişimiz de kenti için çabamız da bellidir. Genel Başkan Yardımcısı olarak iki dönemdir milletvekili olarak kent için ne yaptınız? Bunu konuşun. İzmir’in hangi problemini çözmek için mücadele ettiniz? Kuzey çevre yolu yap-işlet-devret… Havalimanı iki kez yenilendi, yap-işlet-devret… İnciraltı planlarını konuşmalıdır. İZBAN’da TCDD’nin bir türlü gidermediği sinyalizasyon sorunu hakkında konuşmalıdır. İzmir’in ekonomisi tarımı kalkınması için ne yaptınız? Türkiye’nin birçok ilinde tarıma destek verdiğinizi söylüyorsunuz, İzmir tarımına ne yaptınız? İzmir tarımda ilk üçe giren bir kent… İlk üçte koşturan kente ne verdiniz? İzmir için çalışın, İzmir’in projeleri için uğraş verin, Ankara bürokrasisinde İzmir’in projelerin için uğraşın o zaman başımın üstünde yeriniz var' dedi.

ÜSTÜME BÖYLE GELİRLERSE...


2019'da yapılacak yerel seçimlerde aday olup olmayacağı sorusuna ise Aziz Kocaoğlu, “Bakacağız, benim üstüme böyle gelirlerse aday olurum. Beni sakin bıraksınlar. Tabi ki eleştirecek en doğal hakkı… Ama iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırsınlar” dedi